Комунални разходи когато купувате имот

Какво е важно да знаете за комуналните разходи когато купувате имот?

В деня на сделката при нотариус направете нотариално заверен Споразумителен протокол за изравнителните сметки.  Преди предаване на владението на имота задължително направете Приемо-предавателен протокол, в който фигурират  данните на измервателните уреди към Топлофикация, Софийска вода и Електроенергия.

Разпределянето на битовите сметки за имота за периода между последното и следващото отчитане на измервателните уреди между ПРОДАВАЧИТЕ и КУПУВАЧИТЕ се извършва по следния начин:

  • сметка за вода: Купувачите  прехвърлят партидата на имота в Софийска вода на свое име преди следващото отчитане на водомерите и да предоставят на същото дружество показанията на водомерите, отчетени при предаване на владението на имота. На базата на тези показания Софийска вода разделя сметката за периода, включващ деня на предаване на владението на имота, между Продавачите и Купувачите.

Софийска вода изисква от новите собственици представянето на Приемо – предавателен протокол между тях и Продавача на имота, заедно с копие от новия нотариален акт.

  • сметка за електроенергия: Купувачите прехвърлят партидата на имота в ЧЕЗ България на свое име преди следващото отчитане на електромерите. Продавачите са длъжни да заплатят сметката за електроенергия на имота за периода, включващ деня на предаване на владението, в определения от ЧЕЗ България срок. След като Продавачите представят на Купувачите изпратената им от ЧЕЗ България сметка за електроенергия за този период и фактура за плащането на същата сметка, Купувачите са длъжни да възстановят на Продавачите стойността на консумираната електроенергия от момента на предаване на владението на имота до следващия отчет, на базата на разликите в показанията на електромера при следващия отчет и показанията, отчетени при предаване на владението.

Ако електроенергията в имота е прекъсната и е нужно да се подава заявление за включване на тока, то Продавачите трябва да направят това преди нотариалното изповядване. Продавачите ще трябва и да заплатят около 38 лв такса за прекъсване и възстановяване /включване/ на електрозахранването /тока/ на ЧЕЗ.

  • сметка за топлинна енергия: след подписване на нотариално заверен споразумителен протокол в деня на нотариалното изповядване на сделка за покупко-продажба на имот, в който да са уредени отношенията между Продавача и Купувача е необходимо новия собственик на имота да се свърже с топлинния счетоводител на сградата / отговарящ за имота/ и да се направи отчет за дялово разпределение.
    Новия собственик на имота подава в Топлофикация Заявление – декларация за промяна на партидата за топлоснабдения имот на негово име.

За целта заедно със заявлението се подава копие от новия нотариален акт за собственост. Прилага се и нотариално заверения споразумителен протокол между новия собственик и предишния клиент за плащането на изравнителната сметка, изготвена за имота след отчета на уредите за дялово разпределение.

Новия собственик на имота може да поиска от Топлофикация междинен отчет на средствата за дялово разпределение, въз основа на който да бъде разделена изравнителната сметка. При непредставяне на нотариално заверен споразумителен протокол, подаващия заявлението дължи всички суми за топлинна енергия, възникнали след датата на смяна на собствеността на имота.

 

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.