СТРОЕЖ НА КЪЩА

Какви са основните стъпки при строеж на къща?
1. Избор на парцел
Първоначално при решение за строеж на къща, изключително важно е да решим къде искаме да закупим парцел. От изключително важно значение е дали парцела е урегулиран поземлен имот (УПИ) или не е. Ако парцела е извън регулация, може да получите виза, но няма да получите разрешение за строеж.
Сами разбирате, че ако искате да строите и да стигнете до финален етап – узаконяване и въвеждане в експлоатация на имота – парцела, който закупувате трябва да е урегулиран, или ако не е да може да се урегулира.
Има значение и земята върху която се каните да строите – структурата и. Проверете дали има свлачища.
Съвет: когато харесате мястото (парцела) отидете в съответната община. Във всяка община има служители, които могат да отговорат какъв е статута на земята, какво може да строи – етажност, отстояния и площ. Проверява се кадастралния план за подземни съоражения – тръбопроводи, кабели и др. Вижте и надземния кадастрален план. Внимавайте да няма електропроводи с високо напрежение. Важно е да проверите дали съответното електроразпределително дружество ще свърже имота в електроразпределението.
Важен въпрос относно парцела е как стои въпроса с канализацията, водопровода.
2. Собствеността
Запознайте се със собственика на земята и поискайте от него копия на документите удостоверяващи собствеността върху парцела.
В сайта има информация относно вида на тези документи. Тук ще спомена само, че основния документ удостоверяващ собственост е нотариалния акт.
Идете в Агенция по вписванията и с копие от акта за собственост и ЕГН на собственика на имота, извадете компютърна справка за имота за срок от 10 години назад. Вижте съпътстващите документи и ако имота има история – от Архивата към Агенция по вписванията извадете и тези документи.
Съвет: понякога, вместо да купите парцела гол, може да решите да закупите парцел с постройка или къща вътре в него. Тази къща може да е стара – за бутане, или нова къща. Бъдете внимателни ако в нотариалния акт правото на собственост върху тази къща е установено със срок и ако къщата и земята са на двама различни собственици.
Според Чл. 65. от Закона за собствеността : „ Когато правото на собственост върху постройката е установено със срок, след изтичането на срока собствеността върху сградата преминава безвъзмездно върху собственика на земята.”
3. Архитектурен проект – свързан е с архитектурен план, конструктивни планове, ВИК, електроразпределени, много чертежи и изчисления.
Съвет: намерете добър архитект и проектанти за Вашата къща.
– ще трябва да се направи виза с граници, в които може да се строи
– геодезична снимка на мястото и наклоните в него
– количествена оценка от проектантите – изключително важно е да изискате такава, за да сте наясно колко и какво ще е необходимо за строежа на Вашата къща.
4. Следва узаконяването . Вижте информация и тук.
5. След узаконяването идва грубия строеж.
6. И накрая – удостоверение за въвеждане в експлоатация, което се издава от главния архитект към съответната община.
7. Ще трябва да представите и някои сертификати за да получите удостоверението за въвеждане в експлоатация – от ХЕИ (за водата), сертификат от сертифицирана фирма за заземяване, Акт 15 (подписан нагледно от всички проектанти на къщата), всички конструктивни документи за вложените материали.

Разбира се, този информация е казана накратко. От изключително важно значение е мястото, парцела, и неговите характеристики. Проверете внимателно всички документи и показатели на имота преди да платите продажната цена на собственика, който продава парцела си.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.