За велоалеите, парковете, улиците и хората

Велоалеите, парковете и градинките в град София. По специално – в столичния квартал  Младост. Или как се усвояват  чужди пари… Пари, които са взети или от всички нас, или от щедрата Европа.
Запълваме дупки щедро, кърпиме всякакви пукнатини. Ех, че ни бива!
Преди една година в жк. Младост, съвсем по Европейски се появиха велоалеи. Радост за велосипедистите, възторг в душите на народа! Каква гротеска…Една година по-късно триумфалното и забележително събитие е разцепено, някак си цъфнало…
Питам се – когато се отпускат пари за извършване на ремонти, строителство и реконструкция на паркове, велоалеи и други градски екстри – има ли някакъв контрол? Или целта на цялото мероприятие е да се усвоят парите, да се изпишат материалите, да се оправдаят дейностите? Кой се подписва и кой приема обектите?
Ние сме ЕВРОПЕЙЦИ. В България сме. В нашата столица. И живеем в 21 век.

Докога? Докога ще бъдеме тихички, ще гледаме без да виждаме, и някак кротичко ще си караме велосипедите, ще се разхождаме в ремонтирани градинки с дребни храстчета поникнали всред новия асвалт? Докога децата ни ще играят в градинки с опасни въртележки и атракциони, на които са започнати ремонти, но не са завършени? Докога ще седим на прясно боядисани стари и счупени пейки, с етикет „реновирани”?
Ето затова, ужасно ми е трудно да говоря за моя град. За моята родина. За хората. Хората които си хвърлят фасовете докато вървят по улиците, или си изхвърлят пепелниците от прозорците на колите си, докато шофират. Докога ще паркираме колите си на тротоарите за пешеходци, а пешеходците ще ходят по улиците и ще се надяват да не бъдат блъснати от някой шофьор? Вижте снимките – скоро някои българи ще паркират направо в хола на жилищата от първия етаж. Боже, каква романтика… Хората и София…Тъжно е.

В жк. Младост велоалеите са факт – цъфнали, романтично напукани, с тревички по фугите. За догодина общината отнова ще има работа. Важно е да има работа. В края на краищата – парите трябва да се усвояват, трябва да кипи от дейности, да се случват нещата. А предстои да се правят велоалеи и в жк. Люлин и Околовръстен път . Велотрасета ще има на: бул.България”; бул.Гешов; ж.к Люлин; ж.к Люлин – връзка с центъра; връзка жк.Надежда – център (2012); Централната част на града (2013); Планирано за следващия период: бул. „Тодор Каблешков” от бул.” Цар Борис III” до Южен парк; Военна академия – център; бул. „Дондуков” – мост Чавдар – бул. „Вл.Вазов”; бул. „Ботевградско шосе” – бул. „Мадрид”; Орлов мост – Семинария – „Симеоновско шосе”; бул. „П.Яворов”; Семинария – х-л Кемпински – бул. „Черни връх” (кв. Хладилника); бул. „Акад. Гешов” -бул. „К.Величков” – ул.”Габрово-ул.Скопие”; Студентски град;
Ще се правят и велостоянки – ситуирани около спирките на метрото, детските заведения и училища,спортни и пр.притегателни обекти. Ще има с какво да се гордеем.
В записка публикувана на сайта на Столична община, направление „Архитектура и градоустройство”, планираща изграждането на велоалеи в жк. Люлин пише:
Общата дължина на веломрежата в ж.к.”Люлин” е 62,47 км.:
– главна/скоростна/ веломрежа – 39,47 км,
– второстепенна /довеждаща/ веломрежа- 13,12км
– рекреационна веломрежа- 8,88 км.”
И обясняват, че има няколко типа маршрути:
„- главни /скоростни/веломаршрути за директно и бързо придвижване, заложени към първокласната транспортно -комуникационната система, даващи възможност за използуване на екологичния велотранспорт за движение в градска среда.
– второстепенни веломаршрути /заложени като довеждащи трасета до главните веломаршрути/, обвързващи обитаването с училищата детските заведения, локалните средища за обслужване и развлечение,със спирки на метрото и пр.
– рекреационни веломаршрути – свързващи отделните локални паркове и градини,вътрешно-кварталните пространства с пешеходните зони, спортните, развлекателни и опознавателни обекти
Част от тези веломаршрути са елемент от външния велоринг на гр.София,а други маркират велопосоките към извънградските територии и маршрути за отдих.”
Е съграждани, подредете в домовете си, ремонтирайте луксозно в луксозните нови и стари кооперации. Бъдете интелигентни и европейски възвишени. Ех Алеко, ех Константинов! И не излизайте от там. И се парфюмирайте. Защото мирише, ама много мирише като се позавъртите междублоково и съквартално…И не забравяйте – носете розови очила. Ние сме горди БЪЛГАРИ!

 

Най-четени публикации за имоти:


За велоалеите, парковете, улиците и хората

  1. Shtebetovska каза:

    Публикувайки тук темата за велоалеите много ме радва, че от няколко дни в БТВ е засегната тази тема. Браво, господа журналисти. Деиствате като будилник и шамар едновременно. Малко стряскащо, но въздействащо. Така и трябва. Явно когато някаква идея, мисъл или дума се появи в пространството, тя оживява и скорострелно се разпосранява…като вятъра.