КАКВО ТРЯБВА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ НА СТРОЕЖ – (§ 16 от ДР на ЗУТ) и за ИЗДАВАНЕ НА АКТ ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА СТРОЕЖ?

ИЗДАВАНЕ НА АКТ ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА СТРОЕЖ-(§ 184 от ПЗР към ЗИД на ЗУТ)
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
1. Заявление по образец;
2. Документ за собственост;
3. Проекти заснемане за узаконяване;
4. Становище от инженер-конструктор;
5. Декларации от заинтересованите лица;

ЦЕНА
3 пъти по-висока от предвидената по общия ред такса за разрешение за строеж

СРОК:
1 месец

ПОДПИСВА СЕ ОТ:
Главен архитект на Столична община или на района

ЗАБЕЛЕЖКА:
Услугата се извършва от: Главен архитект на Столична община за строежи от 1, 2 и 3 категория и Районната администрация за строежи от 4 и 5 категория;

ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ НА СТРОЕЖ – (§ 16 от ДР на ЗУТ)
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
1. Заявление свободен текст;
2. Актуална скица, издадена от районната администрация по местоположение на обекта
3. Документ за собственост, а при съсобственост на имота – нотариално заверено съгласие от всички собственици;
4. Декларация за периода, в който е завършена сградата /нотариално заверена/;
5. Копия от подробните устройствени планове към момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момент /заверени от районната администрация/
6. Геодезическо заснемане на сградата, изработено от правоспособно лице, с отразена етажност, площ и отстояния до имотни и регулационни граници;
7. При намалени отстояния следва да се представят нотариално заверени съгласия от всички собственици на съседните УПИ (имоти)
8. Снимков материал на обекта
9. Други

ЦЕНА
– Обикновена услуга – 250.00 лв
– Бърза услуга – 375.00 лв
– Експресна услуга – 500.00 лв

СРОК:
Обикновена услуга: 14 дни
Бърза услуга: 7 дни
Експресна услуга: 4 дни

ПОДПИСВА СЕ ОТ:
Директор Дирекция “Общински строителен контрол”

Информацията е взета от сайта на Столична община

Свързана информация: Узаконяване на незаконни пристройки. Законен и незаконен строеж.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мнение в КАКВО ТРЯБВА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ НА СТРОЕЖ – (§ 16 от ДР на ЗУТ) и за ИЗДАВАНЕ НА АКТ ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА СТРОЕЖ?

 1. Христо каза:

  Имам едно питане….еми ако съседа не иска да се разпише защото сме в лоши отношения ….кво се прави…има ли план Б

  1. Щебетовска каза:

   Здравейте. Съгласно на § 127. ал.1 от ПР на ЗУТ за да има един строеж характер на „търпим“ е необходимо кумулативното наличие на две условия:
   1. да е изграден до 31.ІІІ.2001
   2. да е бил допустим по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, регулиращи строителството по време на изграждането му, или да е допустим, съгласно правилата на ЗУТ и нормативни актовете, които са действали по времето, когато са извършени.
   Според начина на застрояване на сградите в съседни УПИ, те могат да бъдат свързано или свободно застроени. Трябва да знаете дали при вас е налице свободно застрояване, има ли издавани строителни книжа за обекта, в съответствие с изискванията на чл.41 ал.2 от ЗУТ. Нарушени ли са изискуемите отстояния от вътрешни регулационни граници към съседни имоти и за тях има или няма изрично съгласие от собствениците на тези имоти, което е индиция за търпимост на строежите.
   Моя съвет накратко е: свържете се с адвокат, и то добър адвокат. Бих ви препоръчала адв. Бисерка Маринова, с която работя и аз. Тя е изключително компетентна и със сигурност ще Ви помогне.
   Успех и благодаря за запитването!

 2. Айхан каза:

  Здравейте, имам постройка лятна кухня която не е озаконена, искам да си искарам удостоверение за търпимост, като допълвам че постройките са над 3 м. отстояние от съседните имоти.
  Колко ще ми струва това.

 3. Ивелина Стефанова каза:

  Съседите ми искат да строят къща на два етажа. Искат да се подпиша в общината за търпимост, въпреки, че ще строят на 5м от границата. Имало някакви нови изисквания, че всички съседи трябва да са съгласни със строежа, въпреки че ще е на отстояние 3м от границата. Така ли е?

  1. Щебетовска каза:

   Здравейте, отстоянията зависят от ПУП – Подробния устройствен план, от границите на имота с други съседи, от различни фактори касаещи височината на сградата / вашата и тази, която ще строят съседите/. По закон има изисквания за засенчване на съседните сгради, има изисквания за посоките /изток, запад, север, юг/ и редица други фактори. Поинтересувайте се във Вашата община. Говорете с главния архитект, попитайте за тези неща. Най-добре отидете заедно със съседите, с техните проекти и с вашите архитектурни проекти от вашата къща. Първо говорете със специалист, след това се подписвайте. Да не се окаже, че не става въпрос само за разстояние, а за височина и т.н. Поздрави.

 4. Alyosha Filipov каза:

  Jena mi e sobstvenik na cqloto dvorno mqsto i na 3/4 ot kushtata.Drugata 1/4 samo ot kushtata e na sestra i,nasledstvo ot tqhnata maika.Sestrata na jena mi e omujena i jivee pri supruga si zakonno.Kushtata v koqto jiveem sus jena mi e na dva etaja,vtoriat ot koito e nezakonen.Kak moje jena mi da uzakoni vtoriat etaj samo na neino ime,bez sestra i da ima dql v nego ????.Durja da odbeleja che sestra i otkazva vsqkakuv vid sporazomenia.Mnogo molq odgovorete mi

  1. Щебетовска каза:

   Ще ви кажа моето мнение по въпроса. Съветвам ви да се консултирате с добър юрист.
   Най важното според мен е да се постигне споразумение със сестрата на жена ви. Защото ако етажа е построен до 1987г. ще е необходимо да се извади удостоверение за търпимост. Ако обаче е построен след това и не попада в рамките на парграф 16 ал.2, в който е казано че строежа трябва да е осъществен и деклариран пред одобряваща инстанция (за периода 87г. до 98г) е незаконен и подлежи на премахване. Строежа е незаконен ако е без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж, и други предвидени от закона изисквания.
   Според чл.183 от ЗУТ: (1) В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши нов строеж, надстрояване или пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици.
   (2) Надстрояване или пристрояване на сграда – етажна собственост, се разрешава въз основа на договор за учредяване на право на надстрояване или пристрояване със собственика на урегулирания поземлен имот в нотариална форма и декларация-съгласие с нотариална заверка на подписите от всички собственици в етажната собственост.
   (3) Когато държавата или общината е съсобственик на урегулиран поземлен имот, договорите по ал. 1 и 2 се сключват в писмена форма. Когато държавата или общината е собственик на имот в сграда – етажна собственост, съгласието по ал. 2 е в писмена форма. Условията и редът за сключване на договорите от държавата и общините по ал. 1 и 2, както и за даване на съгласие по ал. 2, се определят съответно с правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и с наредбата по чл. 8, ал. 2 от Закона за общинската собственост.
   (4) (Нова – ДВ, бр. 17 от 2009 г.) За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота.
   Въпросите, които трябва да изясните – кога е построен втория етаж, имате ли разрешително за строеж, инвестиционен проект и т.н.
   Направете консултация с надзорник от ДНСК(Дирекцията за национален строителен контрол), а също отидете в общината и се консултирайте с Главния архитект – техническия отдел.
   Ако не постигнете споразумение със съсобственика, според мен, варианта е съдебна делба.
   НЕКА СЪПРУГАТА ВИ СЕ СВЪРЖЕ С ДОБЪР АДВОКАТ, ако иска да уреди имуществените си отношения със сестра си.