Декларация по чл.26 от СК – какво представлява?

Когато отивате при нотариус за да продадете имот, с Декларация по чл.26 от Семейния кодекс Вие декларирате, че сте съгласна/съгласен съпругът Ви/съпругата Ви да продаде НЕГОВИЯ\НЕЙНИЯ недвижим имот на когото реши, на цена и при условия каквито прецени. Декларирате, че имота НЕ представлява ваше обще семейно жилище. Условие  е,  да нямате друг общ имот или личен имот на всеки поотделно.  По този начин законодателят предпазва и защитава непълнолетните деца – техните права и сигурност.

Чл. 26 от СК. Действията на разпореждане със семейното жилище – лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.

От друга страна, ако все пак единя от съпрузите продаде общото жилище сам, то това действие  е оспоримо. По исков ред ( в съда) другия съпруг, кагото узнае за това може да го оспори. Срокът за това е шест месеца от узнаването и не по-късно от три години от извършването на покупко-продажбата на жилището (или друг вид прехвърляне на права върху имота).

Чл.24. ал.4. Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от три години от извършването му.

Относно тези два члена от закона може да се запитате:  -Как така,  хем не може да има разпореждане с жилището без съгласието на другия съпруг (но тук става въпрос за ЛИЧНО жилище), хем  ако това се случи и другия узнае за разпореждането с ОБЩИЯ имот (ако не узнае и не оспори, сделката е приключила и действителна), законодателят дава право да се оспорва…Значи ли това, че общия имот, все пак може да се прехвърля без знанието на другия собственик(съпруг или съпруга)?…

Истината е, че нотариусите държат на подписването на въпросната  Декларация по чл.26 от СК.

Също така, когато имот е придобит по време на брак, собственици са и двамата съпрузи , освен ако по смисъла на новия семеен кодекс не са сключили брачен договор, т.е. има режим на имуществени отношения. Брачните договори се регистрират в Агенция по вписванията и при покупко-продажба на жилище(или друг имот) нотариусите изискват Удостоверение за липса или наличие на режим на имуществени отношения. Издава се от Агенция по вписванията. Услугата се заплаща и струва 10 лева (ако документа е  два листа, ако са повече от два листа – на място ще Ви кажат цената). За това удостоверение не се чака – плащате и го получавате веднага.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.