Бизнес дискусия Имоти Нет – анализи, проблеми и решения

На 19 октомври 2021 година се проведе традиционна бизнес дискусия домакинствана от imoti.net – портал на Инвестор.БГ за актуални обяви и оферти за недвижими имоти. Дискусията засегна някои ключови теми, касаещи стоителния и банков сектор.

Събитието се откри от г-жа Снежана Стойчева, мениджър на Имоти Нет.

Какви бяха основните теми и изводи от дискусията?

инж. Георги Шопов, НАСП:

Инж. Шопов изтъкна факта, че 25 години търсенето на имоти е по-голямо от предлагането. Според него обаче, тежестта на административните изисквания стават все по-недостижими. Клиентите пък искат качество не само на площи и фасади, а и на околна среда и инфраструктура.

Сега е усилено строителството на нови сгради, комплекси и къщи. Засиления интерес на купувачите на имоти води до продажба от страна на инвеститорите „на чертеж“.

Към днешна дата, за последните три месеца търсенето на имоти се е увеличило с 30%, цените на имотите са се покачили с 12%. Но реално предлагането е свито. Инфлацията при жилищата е 23%, а цените на съществуващите имоти са по-високи от новите имоти на пазара. 27 % от покупките на имоти са с цел инвестиция, сподели Шопов.

арх. Шишков, зам. министър на МРРБ:

На въпроса на г-жа Стойчева, от какво развитие се нуждае София, арх. Шишков, пък отговори, че липсва задълбочен дебат между предприемачите за по-справедлив начин на изграждане на инфраструктурата в града. Той сподели негативното влияние, което е оказало строителството „на парче“ на канализация, водопроводи, сгради и т.н. Липсата на диалог между общинската администрация и предприемачите води до забавяне на строителството, до редица проблеми като минали срокове за изграждане на улици и т.н.

„Къде е проблема? Парите ги има. Защо общината абдикира да прави инфраструктура когато средства има?“ – попита инж. Георги Шопов от НАСП. И сам направи извод, че като краен резултат се получава така, че хората плащат за инфраструктура, която всъщност не получават.

От залата беше зададен въпрос: „Не трябва ли първо да се направи инфраструктурата, а после сградите? Както е в цивилизованите държави.“ Отговорът беше, че в България няма рамкова програма касаеща ОУП.

Георги Илиев, зам. кмет на р-н Слатина:

Г-н Георги Илиев каза, че финансирането за вътрешно кварталните улици е недостатъчно, но въпреки това се извършват ремонти. Повдигна и въпроса за проблемите свързани с паркирането и пешеходните пространства в столицата, които се задълбочават особенно в новоизграждащите се квартали.

Антон Андонов, Изпълнителен директор ЕРА Недвижими имоти:

Г-н Андонов от ЕРА недвижими имоти представи задълбочен анализ на пазара на недвижими имоти в България. Основните изводи от анализа са:

 • За последните 6 години, цените у нас растат с 46%, при средно 40% за ЕС;
 • София и Пловдив водят по ръст на цените;
 • Сезонната динамика в броя на сделките е ясно изразена, като най-много сделки се извършват през последното триемесечие на годината;
 • Броят на новите ипотеки намалява след пика през 2017-2018 г., като според БНБ през 12.2017 година ипотеките са били 14 544, а през 12.2020 година техния брой е 9 020.
 • Всяка 6-та сделка в България се финансира с ипотека;
 • Средната обща възвръщаемост от инвестиция в имоти е 15% годишно;
 • 40% от българите живеят в пренаселени жилища според Евростат;

Банкирането в бъдеще

Г-жа Даниела Иванова, началник отдел ключови клиенти в Пощенска банка, представи анализ на тема Резултати и тенденции в жилищното кредитиране 2021/2020.

Ключови изводи:

 • София продължава да бъде основен пазар с над 50% дял в обема жилищни кредити, но
  делът през 2021г. намалява за сметка на останалите пазари;
 • Средния размер на кредита в София продължава да бъде с над 20% по – голям от този в страната;
 • Продължава интересът основно към монолитни жилища като делът непрекъснато се увеличава и през 2021г. достига 76%;
 • Продължава да расте площта на имотите, които клиентите купуват като над 60% от имотите са с 3 и повече спални. През 2021г. средната площ на имот се е увеличила със 17%;
 • Делът на къщите продължава да расте, като през 2021г. ръстът на покупки на къщи е 40%;

„ДСК Дом“ ЕАД има сключен договор с мен, в качеството ми на физическо лице. В това си качество и съгласно предмета на сключения договор,  като представител на „ДСК Дом“ ЕАД имам право да извършвм дейности по кредитно посредничество, като насочвам и оказвм съдействие на клиенти, които имат нужда от съдействие за получаване на банков кредит от „Банка ДСК“ АД.

Свържете се с мен за повече информация и съдействие на телефон 0878 22 36 09,

Десислава Щебетовска.

ВАЖНО: Фирмата не е кредитен посредник по смисъла на ЗКНИП и не подлежи на регистрация по чл. 51 от ЗКНИП и Наредба №19 от 20 октомври 2016г на БНБ.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.