По-добре сделка сега с цена -15%, отколкото след 6 месеца с цена -30%

Как здравната криза се отразява сега и как ще се отрази в близките няколко години на общото потребление на хората? Какво въздействие оказва тя в сферата на имотите?

Това е малка част от въпросите от онлайн дискусията проведена от НСНИ на 21.05.20 година.

Общия извод от дискусията беше, че цените няма да паднат много за всички недвижими имоти. По скоро това ще се случи с цените на определени имоти с не добри характеристики. Експертите, въпреки оптимизма си, намекнаха, че е по-добре сега да се продаде един имот като се направи отстъпка в разумни граници до към 15 %, отколкото след 6 месеца същия имот да се продаде с отстъпка от 30%. Добре е за хората, които искат или имат нужда да продават да се вслушат в този съвет. Собствениците на имоти обаче, все още не могат да възприемат факта, че вече не те определят пазара. Някои недвижими имоти все още са много надценени.

Ирена Перфанова, зам.председател на НСНИ попита какви са приликите и разликите между кризата от 2008 година и кризата сега?

Георги Заманов, главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“ сподели, че докато 2008-2010 г. бе криза на финансовия сектор, която в последствие се отрази на реалния сектор, сегашната криза е различна. Сега кризата първо се отрази на реалния сектор, в последствие ще има отражение върху финансовия. Липсата на доверие и ликвидност преди доведе до декомпресия на кредитите. Сега не е така.

КРЕДИТИТЕ СЕГА

  • вдигнат е % на самоучастие за ипотечно и потребителско кредитиране;

Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“ споделя, че пазара всъщност е тотално променен. Докато преди два месеца фактор е бил продавача на имоти, сега пазара е на купувача. Купувача определя дали ще купи, дали не и при какви условия. Въпреки тази тенденция не се очаква цените на земеделските земи да паднат. Те ще са добър актив и за напред. Г-н Иванов посъветва да се инвестира там където има добра доходност и над 4% възвръщаемост на вложението.

ИНОВАЦИИТЕ И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Владимир Сиркаров, икономически анализатор, NOVA TV изтъкна, че биткойн и блокчейн технологийте са следващия етап на развитие. Тяхното приложение е все по – голямо тъй като са трудни за манипулиране и дават прозрачност на услугите и сферите в които се ползват. Нужни са законодателни промени за да може сделки за имоти да стават с блокчейн технологии, отбеляза той.

Все повече от големите агениции за недвижими имоти внедряват и развиват своите дигитални компетенции и услуги. Предлагат иновативни и технологични решения в полза на клиентите си. Например Агенция Явлена първа въведе електронно подписване на документи. Вече клиентите могат да подписват документи по имотна транзакция с електронен подпис, без да е необходимо да идват до офис на агенцията.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“ направи някои интересни изводи:

  • сега купувачите са 2 пъти по-малко в сравнение преди кризата с Ковид 19
  • купувачите депозират недвижими имоти, но се реализират едва 45% от оставените депозити. (това означава, че собствениците не са готови да направят отстъпка на кандидат купувачите);
  • по-голяма част от клентите сега са с кешови плащания. Преди Ковид 60% от купувачите са ползвали заем от банка. Сега с кредит купуват 36%.
  • наемодателите с по-високи наеми са се увеличили и не са готови да намалят цената за да отдадат имотите си (това означава, че на пазара са излезнали имоти, които наемателите по една или друга причина не могат да плащат сега);

ПРОФЕСИОНАЛНО СЪДЕЙСТВИЕ И ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ

Добромир Ганев, председател на НСНИ сподели, че единствено информираното решение и личния брокер биха могли да предпазят гражданите от лошите практики в бранша. Усилията на НСНИ са в посока изсветляване на пазара, премахване на нелоялните брокерски практики и налагане на професионални услуги от квалифицирани консултанти и брокери.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.