Технологии, недвижими имоти и изключително представителство

В свят, в който технологиите се развиват ускорено и информацията е достъпна до всеки човек какво предстои да се случва в света на професионалистите и квалифицираните брокери? Софтуерите вече елиминират отчасти човешкия фактор в много дейности. Изкуствения интелект и тенденциите в развитието на високите технологии, иновациите и интернет дават достъп до нужната информация за всичко което ни интересува. Доколко обаче тази информация е достоверна? От къде хората научават това, което им е нужно? Кое или кой е в състояние да свърши работата? Роботите? Софтуерните програми?

Има един ключов момент, една важна и съществена подробност – професионалистите в сферата на бизнеса с недвижими имоти ще са нужни на човека защото машината не умее да преговаря. Машините не разбират човешките нужди. Софтуерните програми и роботите не са търговци. Робота няма как да даде на клиента повече внимание, загриженост, съдействие, съчувствие. Машините служат на хората, но не ги разбират. Хората разбират машините, контролират ги и ги използват.

В тази връзка: ще дойде време когато ще останат само брокерите с компетенции и знания. Ще дойде момент, в който там където брокерите са ограничавани и нарочно държани незнаещи, а  компетентността им е била ограничавана, ще станат не само ненужни. Тези брокери ще бъдат повърнати / извинете ме за думата/ от сферата на бизнеса с имоти. Ще бъдат изплюти. За мен винаги е било непонятно как един шеф иска авторитета му да е на ниво, когато хората около него не са на нужното ниво. Какво си представят тези шефове, че мислят клиентите за техния бизнес? Какво мислят, че говорят и споделят с други хора, с приятелите си, с познати? Хората, които работят за вас трябва да са по-компетентни от вас. По-знаещи от вас. По-можещи от вас. Само тогава авторитета на вашия бизнес ще е на високо ниво. Ето защо знанието и уменията са важни. И това се отнася не само за бизнеса с недвижими имоти. Истински ценни са онези хора, които дават винаги повече от очакваното на клиентите си. Които дават повече от очакваното на шефа си. Не всеки обаче е способен да види…А когато се включат и технологиите, даването вече не е просто даване. Единственото мерило за „повече“ е как това, което правиш и даваш носи стойност за другия. Всичко друго са бла-бла приказки.

Вчера бях на събитие организирано от НСНИ и се говореше за бъдещето на бизнеса с недвижими имоти и изключителното представителство.

На събитието г-н Александър Лазаров /МАПЕКС/ запозна присъстващите с основните възможности, които софтуерните платформи предоставят за ползване. Голяма част от информацията в тези платформи е достъпна свободно за ползване. Хората днес могат да намерят нужната информация за имотите и всичко, което ги интересува онлайн.

Възползвайте се от онлайн обученията, които направих през 2018 година за всички вас. Те са достъпни безплатно. Имате достъп до основни и важни ресурси и информация за вашите сделки с имоти. 

Г-н Лазаров сподели за общите усилия на Сдружението за недвижими имоти /НСНИ/ и МАПЕКС за създаването на LARIS MLS – единна мултилистинг система, където фирмите за недвижими имоти могат да споделят своите ексклузивни оферти с колеги. Действително усилията на НСНИ са свързани със стремежа за един качествен и регламентиран бизнес, където клиентите могат напълно да се доверят на професионалист и да му имат доверие. Именно създаването на една професионална общност от брокери с мисия е най-важната предпоставка за бъдещето на професията. Това подчерта г-жа Ирена Перфанова, която бе председател на НСНИ в два последователни мандата.

Хората работят с хора. Машините служат на хората. От нас зависи всичко.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.