Дарение на имот или продажба

Сделки за дарение

най-често се правят  между роднини или между съпрузи. Например,  родители даряват имоти на и деца или внуци, на  свои братя и сестри, или на племенници. Документите, които са нужни за да се направи дарение на имот са същите като при стандартна покупко-продажба. В допълнение се предоставят и документи доказващи роднинската връзка между даряващия и лицето, което бива дарено.
Важно е да се знае, че дарението може да бъде оспорвано от низходящи наследници и/или съпруг/а, до размера на тяхната запазена част от наследство по закон.

Какво означава запазена част?

Всеки законен наследник, след смърт на лице, което има е собственик на имот има право на своя запазена част от наследството. Тази запазена част трябва обаче да се поиска чрез подаване на иск в съответния съд. Ако в срок от пет години след смъртта на дарителя не предявите иск за вашата запазена част, вие ще я загубите. Правото за възстановяване на запазена част се погасява с 5-годишна давност.

При дарение на имот надарения придобива имота веднага, нотариалните такси са по-ниски от обичайна покупко-продажба на имот. При дарение, другия съпруг не придобива част от надарените имоти и не става съсобственик.

Прехвърлянето на имот срещу задължение за издръжка и/или гледане

, или прехвърлянето на някакво имущество в изпълнение на определено задължение, или вместо плащане е друг вид сделка. Нотариалните и други такси са същите както при обичайна сделка за покупко – продажба.

ИМА РАЗЛИКА между дарение на имот и прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка. Дарението е безвъзмездно, докато при втория случай – има насрещно задължение, което надареният да изпълни.

Запазеното право на ползване

пък, е право което собственика може да учреди на трето лице. Третото лице може да ползва имота пожизнено или за някакъв определен срок. Правото на ползване може да бъде учредено върху целия имот или върху части от него.
Задължението за издръжка и гледане, както и запазеното право на ползване се вписват в Имотния регистър в Агенция по вписванията и са вид тежест за имота.

Ако дарен имот се придобие от трети лица преди изтичане на петгодишния давностен срок, продажбата може да бъде оспорена от наследници със запазени части. Добре да се снабдите с удостоверение за наследници преди да купите имот, който преди това е бил дарен.

Проверете имота и за завещания в съответната Агенция по вписвания. Запазената част по закон, важи и ако има завещание. Законните наследници могат да предявят иск и да поискат полагащата им се законна част. В случая се иска намаление на  завещанието до размера на запазената част.

При продажба на имот – не съществуват пречки. Всеки собственик на имот може да продаде собствен имот на когото реши, за продажна цена, която го удволетворява. След получаване на продажната цена по банкова сметка на продавача и вписване на сделката в Агенция по вписванията, имота става собственост на на новия купувач. Както знаете, при сделки на стойност над 10 000 лева всички пращания се извършват по банков път. Говори се, че от догодина този праг ще намалее още.

 

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.