Иновации, инвестиции, имоти – Шумът на парите 2017

Иновации, инвестиции, изкуствен интелект, нови решения, имоти, рискове и как всичко това ще се отрази на бизнеса, бяха ключови теми на провелия се форум „Шумът на Парите 2017.
Внедряването на нови иновативни процеси и стремежа на бизнеса да бъде по-близо до клиента са отправна точка за развитие. Въпреки масовото навлизане на все повече нови технологии и електронизирането на услугите, хората остават най-важния фактор във всяка една бизнес единица, споделиха гостите.

Хората с опит

Трябват хора вчера!

В момента в България има много свободни работни места. Но основния проблем, с който се сблъскват работодателите е, че няма квалифицирани хора. Различните сектори изискват различни специалисти. Нивото на компетенция и какви кадри излизат от образователната система бяха едни от важните въпроси на дискусията. Лекторите споделиха, че е нужна спешна реформа в образователната система. Как да се намали увеличаването на емиграцията на кадърни хора не беше разисквано, но бе констатирано като факт.

Защо напускат България хората с опит? Има ли корупция? Защо я има?

Отговорите оставям на всеки от вас.

Споделям мнението на лекторите, че трябва да има държавна стипендия за да се привлекат и обучават млади хора. Тази стипендия ще мотивира студентите да се учат добре, а един бъдещ ангажимент за реализация след завършване на образованието от страна на бизнеса, например за период от 5 години, може да ги задържи в България.

Днес, ако не се държиш човешки и не заплащаш адекватна заплата – човека ще напусне. Освен ако е неграмотен и няма къде другаде да започне.

За имотите

На събитието присъства гл.арх. на СО Здравко Здравков. Той сподели, че от 2015 година се наблюдава стабилен ръст в строителството. Предприемачите и инвеститорите все повече обръщат внимание на качествения краен продукт, а не на РЗП /разгънатата застроена площ/. Правилното градоустройствено планиране е много важно. Тенденцията в момента, е за създаване на компактни градове и комплекси в тях с множество функции. Създаването на територии, в които хората да могат да ползват налична инженерна мрежа и къси връзки, чрез които транзитните пътувания да се скъсят – това е бъдещето на урбанизираните територии.

Все повече предприемачи обръщат внимание на фасадите на сградите, на новите технологии за интелигентни и смарт домове, зелени покриви, енергийна ефективност и т.н.

Според Здравков, не съществува термин като „презастрояване“. София е зелен град, но трябва да се развива. Трябва да спрат конфликтите между граждани собственици на имоти и общините. Като пример бе даден конфликта за район Младост. В район Младост има влязъл в сила ПУП през 2009 година, а сега се говори че не е добър. Според арх. Здравков, това не трябва да е така. Най-отгоре стои законодателя. ПУП приет с договор, трябва да се спазва. Обратното създава нестабилност и липса на възможност за прогноза за развитие в дългосрочен план.

За една година цените наваксват 2008 година. – Полина Стойкова, BULGARIAN PROPERTIES

Строителните предприемачи осъзнаха, че максимална печалба не се прави от максимално РЗП. – Страхил Иванов, Явлена

Уплътняването на градската среда е много смислено нещо. Строят се малки и по-големи комплекси, където има добри транспортни връзки. В момента българския клиент получава най-високото качество на продукт, който е възможен. – Христо Чепишев, строителен предприемач

29% ръст за разрешителни за строителство миналата 2016 година. През първото тримесечие на 2017 ръста е само 3%. – Антон Андонов, ЕРА България

Мартин Янев от Смарт Брокерс направи паралел между две понятия – „ЛУКСОЗЕН ИМОТ“ и „УСТОЙЧИВ ИМОТ“.
Няма как да бъде луксозен един имот, ако околната среда и инфраструктурата около него са лоши. Той пожела след 10 години да говорим за устойчиви имоти – качествено строителство, добра инфраструктура и комуникации, нови технологии за дома.

Колегите споделиха още:
Наблюдава се вътрешна миграция, което е тревожна констатация. Развиват се София и Пловдив. Другите населени места са в застой.
Инвестира се в жилища, като все повече хора купуват апартаменти с цел отдаване под наем.
Увеличението на банковото кредитиране е с ръст над 45% през първото тримесечие на 2017 година спрямо първото тримесечие на 2016 година.
Възхода на строителството трае около 4-5 години. Сега сме в такъв период и той е започна през 2015 година и ще продължи до към 2020 година, считат експертите.

Погледа сега е насочен по-надалеч!

Новите технологии

Изключително интересни бяха гостите от Панел V: Бъдещето на технологиите.
Разговора се проведе в духа на възможностите, които дават новите платформи и технологичните решения. Сливането на физическия и технологичния свят е вълнуващо, но представлява и предизвикателство пред човечеството. Сега има много данни и е трудно човек да извлече адекватна информация. Нужна е адаптивност и вземане на правилни решения за избор на данни, които постоянно се променят. На фокус е развитието на изкуствения интелект. Инвестициите следват технологиите – бурното развитие на интернет, на различни софтуери, връзки, виртуална реалност, роботизация.

Възможностите идват от смели решения. – Атанас Райков, Генерален миниджър на VIBER за централна и източна Европа

Добрата идея вече не достатъчна. Нужни са много пари – за маркетинг, за пазарен дял и т.н. Може да имаш супер технология, но никой да не разбере за нея – има много голяма конкуренция. Сега фирмите се гордеят с клиентите си!

В момента зелените технологии се явяват неизчерпаем източник на добавена стойност защото спестяват разходи и печелят потребителското доверие. В същото време средата се променя много бързо и технологичните решения изискват все повече ресурси.

От какво се интересува обаче потребителя?

Потребителя се интересува какво ще бъде неговото преживяване, а не какво стои зад дадена технология или изкуствен интелект!

В тази връзка бих обобщила, че клиента все повече ще търси добрия продукт съчетан с новите технологии, а за покупка на имот – и с добра инфраструктура, качество на строителство и транспортни връзки. Хората вече са по-информирани, изискват и очакват повече както от развиващия се технологичен свят, така и от човека, който ги обслужва.
Накъде отиваме може само да гадаем. Нека си пожелаем, създаването на изкуствения интелект да не бъде най-голямата катастрофа в историята на човечеството и хората да продължават да имат нужда от хора.

Наред със своите предимствата, изкуственият интелект може да предполага и заплахата, като мощно оръжие в ръцете на малцина, които биха могли да потискат по-голямата част от обществото. Създаването на изкуствен интелект, може да се превърне в последното технологично постижение на човечеството, ако не се научим, как да го контролираме. – Стивън Хокинг

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.