Пазарът на имоти и лошите практики в бранша

На 2-ри декември  imoti.net проведе дискусия за анализ и тенденции за развитие на пазара на недвижими имоти в София и страната. Имоти Нет е един от най-големите портали за обяви на недвижими имоти в България, който организира подобни инициативи. Обобщено може да се каже, че от бранша очакват търсенето на имоти да продължава да расте въпреки покачването на цените през последните няколко години. Според колегите темповете на покачване ще са много по-умерени. Пазарът ще се стабилизира и ще се реализират качествени имоти в райони с добра градска среда и инфраструктура.
Колегите споделиха и своите наблюдения относно клиентите. Днес продавачите и купувачите на имоти са изключително информирани. Имат достъп до информация и повечето от тях знаят какво искат. Но все още има разминаване в очакванията между продавачи и купувачи.

Новите технологии

предоставят много възможности на клиентите – вече имота може да бъде огледан виртуално, без да губите време за това. 360° интеракативна обиколка на имота позволява да се развие цялостен сценарий възможно най-близък до реалната обстановка, сподели Георги Палпурин на дискусията.

Към днешна дата може да се каже, че срокът на реализиране на сделките се е скъсил. Наблюдава се стабилност и ниско ниво на коментар на цените, като коментара варира между 2% до 5% при по-луксозните имоти. Това означава, че сделки се сключват почти на офертни цени. Интерес продължава да има и на вторичния пазар. Там имотите са малко по-евтини от тези в новостроящи се сгради. Наблюдава се недостиг на предлагане на добри имоти в желани квартали и повишено търсене. Много купувачи търсят имоти с инвестиционна цел поради ниските лихвени нива на кредитите. Тази тенденция предразполага към засилен интерес към имоти на „зелено“. В момента се наблюдава и засилване на стартиращо ново строителство с изключително бързи темпове. Имотите се капарират в начална фаза на проектите.

На дискусията се изложиха и редица проблеми свързани със сградния фонд и липсата на методология за сертифициране за енергийна ефективност за сградите.

Колегите дискутираха негативите от несъществуването на политика за поддържане на сградите.

Друг проблем: гарантирането на осигуряване на финансиране за проектите за ново строителство. Как финансово се обезпечава един проект е изключително важно за клиентите. Липсата на финансиране води до неспазване на срокове за завършване на строителството. Мартин Янев от Смарт Брокерс сподели, че би трябвало да има наредба или закон за обезпечаването на строителните проекти.
Тромавата администрация на държавите институции – НАП, Кадастър, Агенция по вписвания е следващото затруднение за бранша и клиентите. Колегите се съгласиха, че сложните въпроси които изискват разрешаване в това отношение са от първостепенна важност за нормалното функциониране на имотния пазар.

Архитект Юри Ангелов от „Кюа“ ЕООД сподели, че внасянето на качествени анализи и оценки е пътя по който трябва да се тръгне за да настъпят желаните по-горе промени. Той представи и своя

Проект „Моята къща“

Проекта предлага нов стандарт за еднофамилните къщи, които се реализират от начална фаза – парцел, до предаването на къщата – „до ключ“. Проекта може да бъде финансиран на 100% от ДСК банка. Клиенти, които желаят да се сдобият с къща, но не разполагат със средства отговаряйки на определени изисквания на банката, могат да се възползват от това.

На дискусията бяха обсъдени и част от лошите практики в посредническите услуги и липсата на регулация

Някои от участниците изказаха мнения, че квалификацията на брокера трябва да се раздели и разграничи на сегменти. Нямало как брокера да бъде компетентен по всички въпроси касаещи една сделка. Един трябвало да е маркетинголог, друг да прави само огледи, трети да разяснява по-специфичните въпроси на клиента и т.н. Лично аз смятам, че всяко ограничение на знанията на брокера в една агенция води до понижаване на имиджа на фирмата посредник. Защото

продавача или купувача се обръща персонално предимно към личност, към консултанта който им е препоръчан или който избират лично

Ако брокера не е в състояние компетентно да може да отговаря на поставени въпроси от клиента, то той не е брокер. Друг е въпроса, че всяка уважаваща клиентите си и имиджа си фирма, трябва да работи в тясно сътрудничество с адвокат, с помощта на когото да се решават всички казуси касаещи една сделка. Усилията на НСНИ са насочени в посока квалификация и сертифициране на брокерите, които преминават през специализирани обучения даващи им основите за упражняване на професията. Това е пътя.

На дискусията се говори също и за

липсата на единомислие и единодействие между отделните агенции за имоти

Всеки обучава брокерите си по собствени вътрешно фирмени методологии. Тези методи са различни. Няма единни общи правила, които да се спазват от всички. Лисва рамка, в която клиентите да намират себе си и да се чувстват защитени.

От Имоти Нет споделиха, че повечето сигнали за нелоялна реклама се получават и отнасят за големи и наложени агенции. Сигналите идват както от директни потребители на портала, така и от фирми с изключителни права за даден имот.
Злоупотребява се от страна на агенциите за имоти чрез ползване на публикуваната информация от собствениците без разрешение, кражба на снимки и информация между брокери и т.н.

Ето пример за една лоша практика, за която в нашите среди всички знаем, но не решаваме. И за която не говорим кой знае колко. Само фучим и недоволстваме, но не я променяме. Ще попитате ЗАЩО? Защото няма регламент, защото няма правила които да се спазват. Тази лоша практика пряко засяга собствениците на имоти. Фирми имащи ЕКСКЛУЗИВНА оферта, ограничават колеги от други фирми от достъп до имота през първите 2-3 седмици от продажбата. Това се дължи на желанието им за реализиране на двойна сделка и работят имота само вътре във фирмата. Интереса на кого защитават тези фирми? Като решение – защо продавачите подписали ексклузивен договор не започнат да искат, наред с телефона на брокера да бъде публикуван и техния?

Много въпроси натежаха в атмосферата, много мнения останаха неизказани, времето не стигна и този път.
Нека си пожелаем следващата 2017 година нашите услуги да стават все по-квалифицирани, клиентите все по доволни, а ние все по-обединени в общи каузи за едно по-добро бъдеще.

Благодаря за възможността да присъствам на дискусията организирана от imoti.net и на всички колеги, на които пожелавам весели предстоящи новогодишни празници.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.