Собствено жилище и инвестицията в имот

По-добре ли е да се инвестира в жилище или спестяванията да се държат в банка?

Ирена Перфанова – председател на НСНИ, споделя в Bulgaria ON AIR,  че доходността от имотите, които българите купуват зависи от категорията на имота, от неговото качество, от това каква сума се влага в инвестицията. От значение е и в кое населено място човек ще реши да закупи апартамент или друг недвижим имот. Г-жа Перфанова добавя, че темповете на растеж на цените в едно населено място, като град София, са коренно различни от темповете на растеж в по-малките населени места за един и същ момент. В едни населени места цените растат, в други тази крива се движи надолу. В момента пазара на недвижими имоти е доста динамичен.

Инвестицията в имот винаги е добра. Особено когато ползвате лични средства. Независимо от динамиката на пазара, покачването или спада на цените на имотите, един имот си остава актив и може да ви носи пасивен доход.

За риска в инвестицията на недвижими имоти

Ако днес инвестирате 2млн. евро за закупуване на портфолио от имоти, доходността която ще си докарате в дългосрочен период ще бъде много по-висока от доходност от едно жилище например на стойност 60 000 евро. Риска  при инвестиция в недвижими имоти е пряко свързан с възвръщаемостта. Сега тази възвръщаемост варира между 4,5% и 6%. Инвестиция в жилище се възвръща от наем за около 20-30 години. Риска за управление и риска във влагането на средства в един имот са двете неща, които определят възможната доходност от него.

Кога е най-добрия момент за инвестиция в жилище?

Истината е, че най-добрия момент за покупка на имот е когато имате нужда от него, когато може да си го позволите, като добре прецените своите финансови възможности за дългосрочен период от време ако ползвате кредит от банка за жилище.

В предаването хора споделят, че предпочитат да имат собствен имот отколкото да живеят под наем. Сега реално месечната вноска за наем е приблизително равна на месечната вноска за ипотечен кредит. Лихвите за ипотечни заеми се движат надолу. Днес банките отпускат заеми с лихвени проценти между 4% и 5%, което е почти наполовина от преди кризата. Тенденцията за лихвените проценти продължава да върви надолу. Остава валидно и разбирането на хората, че ипотеката е поемане на сериозна и дългосрочна отговорност свързана с лишения на домакинството.

Боряна Антонова от Инфограф.бг споделя, че според проучване 2,8% от населението в България живее в ипотекирани жилища, докато в Швеция този процент е над 60%. Най-малко собственици на ипотекирани имоти има в Румъния където този показател е под 1%. Средно около 27% от хората в Европейския съюз живеят в ипотекирани жилища. Високият стандарт на живот и демографския фактор са причините поради които населението, например в Швеция, може да си позволи да изплаща ипотеките си.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.