Апартамент под наем – пренаемане

Случвало ли ви се е да сключите договор за наем без наемодателят да ви предостави нотариален акт, с който да удостовери, че именно той е собственик на имота и има право да отдава конкретен апартамент под наем?

Търсейки стая под наем на близък човек, се натъкнахме именно на подобен отказ от предоставяне на лични данни и документ удостоверяващ собствеността. Наемодателят твърдеше, че именно той е собственик на жилището. Беше нервен и дори повишаваше тон по телефона твърдейки, че досега никога не бил показвал документ за собственост на имота. Сключвал договора с наемателите на „честна дума“.  След дълъг спор сподели, че бил син на собствениците, че имал пълномощно от майка си, и че ние като юридическо лице представляващо наемателя нямаме право да му искаме за справка какъвто и да било документ.

Кога в нас се породиха съмнения, че става въпрос за измама? Не е ли странно физическо лице, отдаващо имот под наем да отказва да се легитимира пред наемателя?

Въпросния наемодател сподели, че е запознат със закона като цитира чл.234 от ЗЗД.

Чл.234 от ЗЗД казва:

Ако не е уговорено противното, наемателят може да пренаеме части от наетата вещ без съгласието на наемодателя. Но и в този случай той не се освобождава от задълженията си по договора за наем.
Относно ползуването от имота пренаемателят не може да има повече права от наемателя.
Пренаемателят е задължен спрямо наемодателя само за наема, който той дължи при завеждане на иска, без да може да противопостави плащанията, които е направил преждевременно.

Очевидно лицето, което първоначално се представяше за собственик, в последствие се оказа син на собствениците с пълномощно / така и не сподели дали то е нотариално заверено/, не беше собственик! Беше наемател, който без знанието и съгласието на собственика пренаемаше имота като го отдаваше под наем на трети лица!

ЕТО ЗАЩО, УВАЖАЕМИ СОБСТВЕНИЦИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВКЛЮЧВАЙТЕ КЛАУЗА В ДОГОВОРА СИ ЗА НАЕМ, ЧЕ НАЕМАТЕЛЯ НЯМА ПРАВО ДА ПРЕНАЕМА И ОТДАВА ПОД НАЕМ НАЕТИЯ ОТ НЕГО ИМОТ. СЛЕДЕТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В АПАРТАМЕНТА ВИ, КОЙ ГО ПОЛЗВА И ЗА КАКВО ГО ПОЛЗВА.

Постоянно изтъкваме на нашите клиенти колко е важна документалната страна в една сделка с недвижим имот. Независимо дали става дума за прокупко-продажба или имот под наем.

Как още наемателите и наемодателите да са спокойни и сигурни когато сключват договор за наем?

  • Договор за наем трябва да се сключва писмено.
  • Преподписвайте договора за наем ежегодно, като вземате депозит, който да покрие неплатен наем и/или комунални сметки.
  • Наемодателят трябва да декларира доходи от наем, получени предходната година. Например, подавайки декларация тази година с нея ще декларирате получения през  миналата година доход от наем.
  • Поискайте наемателя да се регистрира в общината по „настоящ адрес“ на наетия имот. Регистрацията по „настоящ адрес“ не води до смяна на личната карта.
  • Запишете в договора за наем, че наемателят е длъжен ежемесечно да Ви представя платени сметки, в противен случай имате право едностранно да прекратите договора.
  • Уведомете домоуправителя, че във вашия имот има наемател. Вашият наемател ще трябва да заплаща сметките за поддръжка на общите части на етажната собственост на касиера.
Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.