Адвокат и брокер

Възможно ли е адвокат да замести брокер?

На този въпрос отговаря инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” в една статия в fakti.bg
Инж. Ирена Перфанова отбелязва, че е двете професии са коренно различни в своята същност. Професионалистите ползват услугите на адвокат и адвокатите се занимават изключително с правната страна на сделките. Всяка уважаваща професията агенция за посредничество при сделки с имоти ползва услугите на адвокат.

…много адвокати се опиват да се правят на брокери за недвижими имоти, използвайки отворените вратички в българското законодателство, че няма регулация на този бизнес

Какво прави брокерът?

Водещите посредници, които имат дългогодишен стаж (над 10-15 години) са натрупали толкова много опит, че често техните правни знания в материята, с която работят са повече от онези на начинаещите адвокати или адвокати, които не са специалисти по вещно-правни въпроси. Тези брокери са ценни професионалисти, които самите адвокати включват в процесите на консултация.

Брокерите се занимават с търговската част от целия процес за закупуване на имот. Г-жа Перфанова споделя, че това е един дълъг процес започващ от запознаването на брокера с клиента та чак до момента, в който ще се сключи сделка за покупко-продажба при нотариус. Именно на почти крайния етап, преди подписване на предварителен договор между страните и последващо финализиране на покупко-продажбата на имота е момента, в който се включва адвокатът.

Това е една част от специфичните познания и компетентности, с които борави професионалния БРОКЕР.

  1. правни аспекти и понятия за процеса при продажба или покупка на имот;
  2. маркетинг и реклама;
  3. бизнес преговори;
  4. психология;
  5. технически знания;
  6. много добро познаване на пазара – търсене и предлагане, цени, специфични особености за дадени райони и сгради;
  7. градоустрйствени параметри, възможности за застрояване;
  8. особености при управлението на имоти, включително обикновено управление на етажната собственост;
  9. добро познаване на видовете документи за собственост, четене и разбиране на планове и чертежи, протоколи, актове, удостоверения и други документи отнасящи се за собствеността на имота;

Инж. Перфанова споделя и кои са:

важните факти, които оказват влияние върху цената на даден имот

Това са:

технически параметри и особености свързани с бъдещи инвестиции, правни аспекти – свързани с евентуални бъдещи спорове или тежести, пазарни проучвания – свързани с икономическия риск или ползи от сделката, фактори свързани с конкретни особености – като съседски отношения, предходни събития в имота, перспективи за развитие на района, предстоящи реконструкции, регулации и редица други. Не трябва да забравяме, че клиентът сам взима решение каква цена е готов да плати за даден имот, но неговото решение се базира на общата информация, която е натрупал от ползи и рискове за влизане в инвестицията. Някои клиенти анализират много подробно тези факти, други действат по-инстинктивно. Тук ролята и отговорността на брокера е много важна, за да насочи своя клиент към правилното решение.

Важно е клиентите да знаят, че сериозните и професионални агенции за недвижими имоти работят със специализирани адвокати, които са основно насочени към вещноправната и облигационна материя от правото. Това е от изключително важно значение.

Сигурно ще попитате ЗАЩО?

Председателят на НСНИ г-жа Ирена Перфанова добавя, че в своята практика е виждала как адвокати подвеждат доверените си клиенти поради некомпетентност в съответната материя. Тя казва още, че моментът е много деликатен как ще се намеси посредникът, за да не се почувства клиентът излъган или неговият адвокат изложен, че допуска грешка.

Клиентът винаги трябва да има правото да се консултира със свой адвокат или нотариус. Това е за негово спокойствие. Има много случаи от практиката, в които клиентът включва личния си адвокат в последния етап на сделката, въпреки доверието, което има към своя брокер. Това обаче не освобождава агенцията от отговорността да извърши до край всички етапи от сделката, включително всички технически и юридически проверки. Адвокатите обичат да спорят и не винаги адвокатът на клиента работи добре с адвоката на агенцията, затова посредникът е важно да балансира този конфликт, за да не се стигне до проваляне на сделката. В никакъв случай обаче не може да се слага етикет кой е по-правия адвокат – всеки казус е различен.

Кое гарантира, че ползвате услугите на истински професионалист с горе изброените компетентности?

Ежемесечно от Център за професионално обучение към НСНИ излизат брокери с държавно свидетелство за владеене на професията „БРОКЕР НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ“.

Потребителите МОГАТ и ТРЯБВА да се информират, дали брокерът с когото работят има държавен ценз.

Ето какво казва още инж. Перфанова пред медията:

Тези дипломи и множество други сертификати от специализирани обучения, които постоянно провеждаме отличават лицата, които искат и се развиват професионално, от онези, за чиято компетентност няма гаранция.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.