Как да разберете повече за вашия брокер, преди да го наемете?

Има много неща, които може да направите сами, така че да дръпнете завесата и да прецените дейността на истински добрия агент на недвижими имоти чрез когото бихте имали потенциален успех с вашия дом. Когато става въпрос за избор на брокер е добре да се информирате за него. Хората, които се обръщат към препоръчан им от приятел брокер знаят за какво иде реч. Добрите посреднически фирми се стремят постоянно да обучават своите брокери на добри практики, лоялност и професионализъм. Но тъй като все още няма регулация на пазара на недвижими имоти не са малко и брокерите, които не са пример за подражание.

Така че независимо дали сте купувач или продавач на имот, ето как можете да разберете повече за вашия агент, преди да го наемете.

  1. Поинтересувайте се какъв имот са закупили някои от последните клиенти на вашия брокер

Нека брокерът ви предостави списък на няколко имота, което са продадени през изминалата година от него с информация за контакти с клиентите на агенцията за недвижими имоти. Поискайте да разаберете от брокера си, например, каква е била желаната цена на продавача и на каква цена е била осъществена сделката за продажба на някои от имотите. Попитайте дали тези имоти са подобни на вашия имот като продажна цена, като местоположение, състояние и други характерни особености. На Вас ви трябва брокер, който е специализиран точно в това, което продавате.

  1. Проверете дали вашия брокер работи във фирма занимаваща се със сделки с недвижима собственост

В България тепърва ще предстои посредническите фирми да лицензират своята дейност. На там са насочени усилията на НСНИ. Има значение дали брокерът към когото се обръщате за съдействие е професионалист. Фирмите, които работят в този бизнес са администратори на лични данни към Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Проверете това, тъй като не е без значение на кого предоставите вашите лични данни. Професионалистите работят, както с договори за поръчка, така и с декларации или протоколи за проведени огледи на имоти. Днес потребителите на различни услуги имат достъп до информация повече от всякога. Проверете кой ви звъни за да предлага вашия имот, проверете кого са ви препоръчали вашите приятели когато купувате. Бихте ли се доверили на брокер за който няма как да получите никаква информация – кой е той, коя е фирмата в която работи?

  1. Изберете агент с правилните акредитиви

Точно както лекарите се специализират в дадена област, така и професионалните брокери постоянно повишават нивото на своите компетенции. Ежегодно НСНИ провежда специализирани сертифицирани обучения за брокери в различни направления – право, кадастър, кредитиране, градоустройство, оценки на имоти, психология, бизнес преговори и т.н. Така че тези обучения дават индикация, че брокерът към когото сте се обърнали е отделил от времето и средствата си за обучение за да повиши своя професионализъм. Сайтове като ceb.bg постоянно дават отговори на конкретни въпроси и казуси свързани с недвижима собственост, където адвокати, брокери и професионалисти от различни сфери споделят опит и се стремят да бъдат полезни на хората.

  1. Проучете от колко време брокерът (фирмата, в която работи брокерът) е в бизнеса

Поинтересувайте се от кога вашия брокер работи като такъв. Повечето професионални посреднически фирми за покупко-продажба на имоти влагат не малко средства и време в обучението на своите брокери още от първия им работен ден. Това е една дългосрочна инвестиция в хората, които имат желание и са мотивирани да се развиват в сферата на услуги свързани с покупко-продажба на недвижими имоти.

  1. Попитайте брокера си какво очаква от вас по отношение на имота ви

Брокерът е продавач. Един добър продавач ще има очаквания. Брокерът може да ви посъветва да почистите дома си преди да започне да прави огледи с купувачи, или да направите лек освежителен ремонт,  да пренаредите някои мебели наоколо, или да  почистите плочките в банята.  Това показва, че той може да мисли като купувач, а това определено има значение.

  1. Поискайте съвет какво е важно да знаете ако купувате с кредит от банка или продавате имот на купувач ползващ заем

Брокерът на недвижими имоти не трябва да бъде банков кредитен консултант, но със сигурност трябва да е запознат и да бъде в състояние да ви обясни как протича една сделка за покупко-продажба когато се ползва кредит.

  1. Попитайте каква е таксата, която трябва да заплатите на вашия брокер

Това е напълно естествено. Когато наемете посредник или се съгласите вашия имот да се предлага от агенция за недвижими имоти ще трябва да заплатите комисионна. Повечето продавачи и купувачи преговарят за по-ниска комисионна. В България е прието комисионната да е 3%. Агенциите имат собствени правила за отстъпки, за работа с продавачи, купувачи или и с двамата. Имат собствени правила и за постоянни клиенти, които купуват, продават, отдават под наем свои имоти. Като потребител на услуга от фирма занимаваща се посредничество при покупка, продажба или отдаване под наем на имот, вие трябва да питате. С една дума, ако не питате, вие няма как да получите. Затова информирайте се.

 

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.