Как да разберем какъв е актуалния дълг за обезпечаване на вземане когато ЧСИ е наложил възбрана върху имот?

Когато ЧСИ е наложил възбрана върху имот, длъжника или неговите наследници пускат уведомително писмо, че желаят издаване на удостоверение за актуален дълг към определена дата.
Таксата ще ви кажат от кантората на ЧСИ. Молбата се разглежда най-често 7 дни.
Удостоверението се получава в срок между 2 до 7 работни дни, или срок който ще разберете от ЧСИ, след изтичане на срока за разглеждане на молбата.
Когато има наложена възбрана върху даден недвижим имот за обезпечаване на вземане на взискател САМО ДЛЪЖНИКА МОЖЕ ДА ИЗИСКА ОТ ЧСИ УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА АКТУАЛЕН ДЪЛГ.
Взискател може да бъде например: Топлофикация, физическо лице, друг взискател.

Когато става дума за имот:
Когато пристъпва към изпълнение, съдебният изпълнител е длъжен да изпрати на длъжника призовка, с която му дава седемдневен срок за доброволно изпълнение.
Ако до деня, предхождащ деня на проданта на имота, длъжникът – физическо лице, внесе 30 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася всеки месец по 10 на сто от тях, съдебният изпълнител е длъжен да спре/отложи изпълнителните действия.

Ако длъжника и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, без значение дали длъжникът живее в него, не може да се изземе, но само при условие, че не надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му.
Ако длъжникът не е в състояние да погасява ипотеката учредена върху жилището му, дори и то да е единственото, банката кредитор има пълното право да го вземе, за да си възстанови натрупания дълг. Изпълнението посредством изпълнителния лист може да бъде насочено и върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, като в тези случаи може да се удържа само определен размер от този доход на длъжника.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.