Ипотечен кредит за ново жилище

Нови промени в Закона за кредитите за недвижими имоти базиран на европейската директива за ипотечните кредити.

Цената на кредита ще трябва да включи всички такси, както и тези за оценка и вписване на имота. Така всеки желаещ да изтегли кредит ще може по-лесно да сравни офертите от различните банки. Ако годишният процент на разходите е близък до лихвата, това означава, че няма допълнително оскъпяване.

Има нови изисквания и за кредитните консултанти. За да се нарече посредник, кредитният консултант трябва да представлява поне 2/3 от банките. Така всеки потребител ще може лесно да направи сравнение и да избере най-добрия заем за него.

Банките ще продължат да могат да променят лихвите по кредита, ако индексът, с който са обвързани, тръгне нагоре. Това ще може да се прави най-много веднъж или два пъти в годината. Банката ще бъде длъжна преди промяната да предоставя нов погасителен план. Преди да изтеглят заем, кредитополучателите ще имат информация за това какво ще се случи с кредита, ако лихвеният процент се увеличи.  Също така банките ще трябва да уведомяват потребителите писмено за всяка промяна на лихвата по заема, още преди влизането в сила на новите условия.

Завишават се и изискванията за извършването на оценки на недвижимите имоти, които се ипотекират. Оценките ще се правят от сертифицирани независими оценители. Те не могат да бъдат свързани с банката, която дава заема.

Банките ще предоставят и 14-дневен срок на клиентите да решат дали да използват вече одобрен кредит или не.

Ще отпадне и наказателната лихва за предсрочно погасяване при заемите за нов дом. Всички ипотечни кредити вече ще могат да се погасяват предсрочно без да се дължи наказателна такса върху остатъка от сумата. Условието е това да стане след не по-малко от 12 месеца от отпускането на заема. На банките ще се забрани и да събират такса за усвояване или за управление на кредита.

Източник: manager.bg и btvnovinite.bg

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.