Квартал Лозенец

квартал лозенец
Квартал Лозенец е един от най-предпочитаните за живеене райони в гр. София. В близост е до Борисовата градина, а на запад кварталът граничи с Южния парк. Лозенец се дели на „Горни Лозенец“ и „Долен Лозенец“.  В „Долни Лозенец“ /района около площад Журналист/ жилищните сгради са предимно 3-4 етажни тухлени сгради. Горни Лозенец е около ул. „Свети Наум“ в посока към Южен парк, където сградите са по-нови.

Квартал Лозенец
Квартал Лозенец София
Особено предпочитан е „Долни Лозенец“, заради уюта и усещането за принадлежност. Малките тухлени кооперации с дворове и градинки, павираните улици и цялата атмосфера в района, носи духа на Елин Пелин, Валери Петров, Михаил Андреев.
Квартал Лозенец София
Квартал „Лозенец“ е в близост и до  Метростанция „Стадион Васил Левски“, а центъра на столицата е на пешеходно разстояние. В района има много кафенета и магазини.

Старото име на местността е Корубаглар (на турски: лозя в гори). До Балканската война кварталът е незастроен. През 1889 г. в северозападната част на хълма е изградена голяма за времето си керамична фабрика. По време на бомбардировките на София това е една от най-пострадалите части на града.

profit.bg

Пощенският код на квартал „Лозенец“ е 1164 / 1421.
Транспорт:Връзката с транспортната инфраструктура на столицата е добра, оттам минават редица линии на градския транспорт:

  • трамваи 6, 10, 12, 18.
  • автобуси 67, 88, 94, 98, 102, 120.
  • Метростанция Стадион „Васил Левски“

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.