Квартал Западен парк в София

Квартал Западен парк
Квартал „Западен парк“ се намира се в непосредствена близост до парка в западната част на столицата.

Района е с добре уредена инфраструктура и с разкошни зелени площи между жилищните сгради. Кооперациите са предимно малки тухлени блокове на три или четири етажа, които са построени в началото на 1960-та година. Повечето от тези блокове имат собствени дворове. Има панелни блокове и сгради тип ЕПК, но те са малко.
В жилищните комплекси кв. „Хиподрума“, жк „Западен парк“ и кв. „Славия“ няма презастрояване защото това са цялостно проектирани квартали. Архитектурата не се състои само от отделни сгради. Оформянето на пространството е основна цел на архитектурата. Строителството на жилищен комплекс „Западен парк“ е завършено през 1965 година.

Квартал Западен парк

Самият парк се дели на две части – градската с подстъп от Орион и официалният вход и лесопаркова част с вход от кв. „Западен парк“. Общо е с площ приблизително от 1700 декара.
На около 200 метра от входа метростанция Вардар навътре в квартал Западен парк се намира Парк „Лебеда“ кръстен на някогашния ресторант. Някога общината е отглеждала двойка лебеди тук. В края на 2011 г, след основно обновяване, парка е открит наново. Възстановени са алеи, нови дървени пейки, модерно осветление, което обхваща целия регион. В градинката децата могат да играят на воля – има люлки, пързалки и катерушки. Има свободен Wi-Fi достъп до Интернет, чието покритие обхваща целия район на градинката.

Пощенският код на Квартал Западен парк е 1373.

Училища: 17-то СОУ; 135-то СОУ, като там е разположена и Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Транспорт:
Метро – Метростанция „Вардар“;
Автобусни линии – 45, 56, 72 и 77;
Трамвайни линии – 8 и 10.

Карта:

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнение в Квартал Западен парк в София

 1. Stavrev каза:

  Да поправя няколко неточности в статията:
  жк Западен парк е строен през 1950-те години и е завършен в началото на 1960-те. В него няма НИТО ЕДНА сграда панел или ЕПК, този вид строителство не е съществувало по това време. Първите панелки започват да се строят в средата на 1960-те, а първите ЕПК, по-точно ПК – през 1967-68, когато кварталът е вече завършен. Почти всички блокове са на 3 или 4 втажа ТУХЛА. Има 2 сгради на 8 етажа и още 5 по-високи (на 10 до 15 етажа), строени началото на 60-те, но те всички са ТУХЛА (бетонни колони с пълнеж от тухли).

  1. Десислава Щебетовска каза:

   Здравейте,
   благодаря за корекцията.
   Поздрави,
   Десислава Щебетовска