Имот в строеж

Какво трябва да знаете когато купувате имот в строеж? На този въпрос отговор дава инж. Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти” пред порталът за обяви на недвижими имоти imot.bg.

КОЕ Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ПОКУПКА НА ИМОТ В СТРОЕЖ:

– трябва да сте запознати с практиката и историята на строителната фирма;
– тъй като не винаги строителят и инвеститорът са една и съща фирма, то е добре да ги проучите поотделно. Добре да проучите по какъв начин инвеститора финансира проекта и дали имотите, които се продават са ипотекирани в полза на банка или друга финансова институция.
– трябва да се запознаете с техническите параметри на новото строителство.
Инж. Перфанова споделя, че качество на довършителните работи, инсталации, отопление и вентилация, дренаж, хидро- и топлоизолации, архитектурно разпределение, дограми, мазилки и замазки са изключително важни при взимане на решение за покупка на имот в етап на строителство. Проучват се степента на завършване на новото строителство, както и степента на лукса, което оказва влияние върху цената на завършения продукт. Важно е да се знае дали са предвидени някакви общи помещения, какъв е размерът на приспадащите се общи части и какво влиза в тях, каква е застроената площ и какво влиза в нея, какви складови помещения се полагат, има ли идеални части от земята, има ли предвидени места за паркиране. Други важни въпроси са тези свързани с бъдещото управление на сградата.
Преди да сключите сделка за покупко-продажба със строителна фирма, трябва да проверите собствеността на земята, независимо дали към съответния имот има идеални части от нея, защото тежестите учредени върху земята преди прехвърлянето на право на строеж се разпределят и върху бъдещата сграда. Проверява се за тежести и самият имот.

Предвид различните схеми на заплащане, които строителните фирми предлагат, обикновено купувача трябва да има около 20 – 30 процента самоучастие. Строителите предлагат различни разсрочени схеми, като на купувачите на имоти ползващи кредит от банка собствеността се прехвърля на по-късен етап, едва когато новата сграда е с разписан Акт 15, Разрешение за ползване и Акт 16. Вариантите са различни. Важно е да документално имота да е чист от всякакви тежести преди прехвърлянето на собствеността на новия собственик. Дали ще закупи имота с кредит от банка или с лични средства е въпрос на възможности. При закупуване на имот с банка, ипотеката която ще се учреди трябва да бъде първа по ред за имота.

Инж. Ирена Перфанова, споделя още, че има доста предимства при покупка на имот в строеж. Това е възможността за разсрочено плащане, възможност за предварителни преустройства, снижаване на разходите за корекция на довършителните работи, контрол върху Акт15 (в случай, че купувачът вече е придобил собствеността по нотариален ред) и други.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.