За брокерската дейност и договорите

В интервю за Инвестор Бг, г-н Добромир Ганев споделя своите виждания относно лошите практики в сферата на недвижимите имоти. Накратко основните акценти за брокерската дейност и договорите от интервюто:

– заблуждаващата реклама;

Става въпрос за обяви на имоти, в които характеристиките на имота са изопачени, съотношението с цената е прекрасно, но истината е съвсем друга. Считам, че тази лоша практика може много бързо да бъде поправена и преустановена с налагането на санкции на фирмите, които злоупотребяват.

Най-потърпевши от нелоялната реклама на имоти са СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ! Ето защо, е важно всички продавачи на недвижими имоти да разберат, че когато имота им се предлага от повече от един брокер/агенция това не е в техен интерес! Изопачавайки обявената стойност на имота на собственика и искайки да привлекат първоначалните обаждания на клиентите-купувачи, тези фирми накърняват правата на продавача! Работете с брокер! Изберете си посредник и работете само с него!  Така, ако вие продавате жилището си и сте продавач на имот, върху вас няма да бъде оказван натиск или манипулация! Добрия брокер ще продаде имота ви на цена, която удволетворява вашите нужди!

–  няма писмени договори;

Ексклузивният договор е нещо много ефективно и отговорността на страната, която ще го изпълнява – агенцията, е много по-сериозна. Лошата практика е, че когато стартира практиката с ексклузивите, на самите потребители не им беше обяснявано какво подписват в договорите. Тези договори бяха подписвани със срок до крайна продажба на имотите, а срещу потребителите, които не го знаеха и си продадоха сами имотите, бяха заведени дела. В крайна сметка това не е етично…

Нелоялните агенции за имоти сключват договор със срок до продажбата на имота! Лоялните и коректни агенции за посреднически услуги в сферата на недвижимите имоти, сключват договор с клиентите си за определен срок!

Например, ако сключите договор с нас, ние гарантираме, че ще продадем вашия имот в срок до 40 дни! А ако по стечение на обстоятелства независещи от нас това не стане в рамките на срока, договора или автоматично се прекратява с изтичането му или ползвате преференции упоменати в допълнителен анекс за удължаване на срока АКО ПОЖЕЛАЕТЕ ТОВА!

Защо не трябва да се избира обява или цена, а да се избира доверено лице? Защото, както казва г-н Ганев, става дума за ползване на услуга, която може би ще ползваме един път в живота си!

Изборът ни не може и не трябва да бъде по оферта. Изберете брокер, не оферта. Брокерът ще открие вашия имот!

Още акценти от интервюто в investor.bg:

Посредническата услуга в сектора няма ежедневен, месечен или дори годишен характер. Тя е еднократна или максимум двукратна в живота на 90% от хората. Невъзможно е един купувач или продавач да има достатъчна или дори някаква информация за добрите практики на пазара на имоти, като никога преди това не се е сблъсквал и с лошите практики и нищо не знае за тях. Затова ние, като браншова организация, заедно с вас медиите трябва да информираме постоянно гражданите за необходимостта от използване на квалифицирани професионалисти при придобиването или продажбата на имоти .

Цялото интервю може да прочетете тук: Д. Ганев: Ексклузивният договор с посредника пази интересите на продавача

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.