Как става заличаване на ипотека в ДСК – стари законни ипотеки

Много от имотите с нотариален акт даден като обезщетение срещу отчужден имот, или друг нотариален акт от 80-те години, имат не заличени законни ипотеки. Когато една ипотека е изплатена, но не заличена, тя остава като една чисто формална тежест върху имота. Когато извадите удостоверение за тежести от Агенция по вписванията, ипотеката ще фигурира в удостоверението като тежест за недвижимия имот.

Какво трябва да направите за за заличите стара ипотека в ДСК – стъпка по стъпка?
1. Трябва да разполагате с най-първия нотариален акт за собственост. Ако сте втори собственик, вижте в нотариалния си акт най-накрая данните за първия акт (номер, том, дело) и отидете в Агенция по вписванията за да си извадите незаверен препис от старата архива. Струва между 5-10лв. в зависимост броя на страниците. Там ще ви кажат колко да платите за да получите документа.

2. В края на най-първия нотариален акт за собственост пише, че върху описания недвижим имот е вписана законна ипотека с № еди кой си, том – еди кой си, от дата еди коя си.

3. Отидете в съответната Агенция по вписванията в НОВ АРХИВ (там са всички ипотеки, независимо от годината на ипотеката). Подава се заявление по образец, което ще ви даде служителката там. Ще ви каже и таксата, която да заплатите за да получите документа за вписване на законната ипотека.
Направете компютърна справка за имота в Имотен регистър. Ще трябва да я приложите и нея в банката. Направете си копие за вас.
НЕ Е НУЖНО ПЪЛНОМОЩНО АКО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ СЕГАШНИЯ СОБСТВЕНИК НА ИМОТ. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЗАЛИЧИ СТАРА ИПОТЕКА ОТ ДСК.

4.Отидете в съответния клон на ДСК. За град София това е банка ДСК на ул. „Цар Калоян“ № 1. На втория етаж са касите. Таксата за заличаване на стара ипотека в ДСК е 55 лева. След като платите отивате на първия етаж, на гише Деловодство.

5. Прилагате копие от първия нотариален акт, копие от ипотеката, която сте взели от Агенция по вписванията, копие от компютърна справка от агенция по вписвания или удостоверение за тежести.
Ще попълните молба за заличаване на ипотека по образец на банката, който ще ви дадат от гише Деловодство. В молбата, която ще попълните трябва да запишете имената на титулярите по ипотеката с техните ЕГН-та (първите собственици от най-първия нотариален акт, където пише, че е учредена законна ипотека в полза на банка ДСК).

6. Ще получите входящ номер (записват го на бележката за плащането, която остава за вас).

7. След две седмици може да получите документа удостоверяващ, че старата ипотека в ДСК е заличена.

Това е цялата процедура за заличаване на тези чисто формална ипотека в ДСК. След като получите удостоверение от банката, може да пуснете Удостоверение за тежести в Агенция по вписванията. Ако няма други тежести върху имота, то ще бъде чисто от всякакви тежести, ипотеки, възбрани и т.н.

…………………….

„ДСК Дом“ ЕАД има сключен договор с мен, в качеството ми на физическо лице. В това си качество и съгласно предмета на сключения договор,  като представител на „ДСК Дом“ ЕАД имам право да извършвм дейности по кредитно посредничество, като насочвам и оказвм съдействие на клиенти, които имат нужда от съдействие за получаване на банков кредит от „Банка ДСК“ АД.

ВАЖНО: Фирмата не е кредитен посредник по смисъла на ЗКНИП и не подлежи на регистрация по чл. 51 от ЗКНИП и Наредба №19 от 20 октомври 2016г на БНБ.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.