Промените в закона за потребителски и ипотечни кредити

Днес Георги Кадиев в интервю по Нова телевизия сподели, че новите промени в закона за всички кредити ще влезнат за второ четене най-вероятно до средата на другата седмица.
Журналистите попитаха Кадиев как промините ще се отразят на хората в заварено положение. Той обаче поясни най-вече как ще се променят нещата от тук насетне. Обърна внимание, че може би единствено ТАКСАТА ЗА ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ ще бъде премахната освен за новите потребители на ипотечни и потребителски кредити, така и за тези в заварено положение.
Ето акцентите от интервюто:
1. Лихвения процент по кредитите ще зависи от формула, а не от банката. Основен акцент ще бъде как плаващата и фиксираната част от вашите кредити ще се променя в течение на времето, за което сте изтеглили заем от банката.
2. След 1-годишно плащане на кредит, потребителя да има право за предсрочно безлихвено погасяване на задължението си.

Георги Кадиев добави още, че има някои идеи като:
1. Таксата за предсрочно погасяване да бъде премахната изцяло, както за бъдещи потребители на кредити така и за тези, които вече имат потребителски или ипотечен заем от банка.
2. Да има клауза при договарянето между банката и потребителите (кредитополучателите), банката да даде възможност на потребителя да изяви желание за предсрочно прекратяване на кредита когато пожелае.

ТАКСАТА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА КРЕДИТА нама да отпадне, каза Кадиев, защото банките имат разходи свързани с разглеждането на документите, проучването на кредитополучателите и т.н.

Относно Закона за ограничаване на присъствието на офшорки в нашата страна, Кадиев сподели че основната цел на офшорните дружества е спестяване и намаляванена данъците, и скриване на действителните собственици. Според него, с регистрацията на едно офшорно дружество освен юридическото лице, трябва да се регистрира и физическото лице. Именно това е важно да се внесе в закона като промяна, сподели Кадиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

17.04.2014
Парламентът прие да отпаднат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредитите както за нови така и за вече сключени договори. Тези промени ще важат и за бързите кредити, които са в размер до 400 лева. По принцип лихвите по бързите кредити са по-високи от лихвите на останалите кредити но според новите промени те вече попадат под регулацията на новоприетите промени в закона.
Банките няма да са задължени да предлагат нови условия на стари клиенти. Отпадат всички такси и комисионни по обслужване на кредита и усвояването му. Такси за една и съща услуга също вече няма да се взимат от клиентите на банките.
Новост е и че беше гласуван таван за всички кредити, който е около 50%. Това се отнася за всички видове кредити – потребителски, ипотечни и бързи кредити.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.