Всеки 5-ти българин, който е теглил кредит не го плаща

Всеки 5-ти българин, който е теглил кредит не го плаща. Това е стряскащата статистика, която днес беше изнесена в сутрешния блок на Нова ТВ.

Гости в предаването бяха Гарабед Минесян, Красен Станчев и Кольо Парамов.

Остана неясен отговора на въпроса на водещите – как да изплуваме от тази ситуация?

Ето малко официална статистика изнесена в медията:

700 000 домакинства в България са с кредити!

6 000  от тях са в съдебна процедура и са в т.нар. несъстоятелност!

40 – 50 000 са в риск! („риск“ най-вероятно значи, че вече са получили първите уведомителни писма, и че им предстои среща със съдя изпълнител ако не направят вноска по кредита си)

Каква е общата нагласа на хората?

Хората, според Гарабед Минесян (икономист БАН), не искали да теглят и  плащат кредити, а това пък  било стряскащо и доста тревожно. Задлъжнялостта на домакинствата са се увеличили, добиви той,  и сега  едно домакинство средно дължало 2 000 лева.

Красен Станчев (икономист) заяви, че банковата система е стабилна и хората имат възможност да спестяват „пари за черни дни“. Неговия колега Кольо Парамов пък сподели, че икономическата ситуация е много тежка. Той каза, че пари няма и че големия проблем от 2002 година  насам е работата и функционирането на валутния борд. Според него, валутния борд пречи на общото развитие на икономиката и трябвало модификация.

Красен Станчев заяви: „Това, че някой е беден не значи, че банката трябва да печата пари“.  Така си е.  Спор няма! Щото ще настане … най-вероятно…една страшна инфлация и покупателната способност на парите ще намалее драстично. Тогава ще има пари, обаче няма да сруват нищо щото стоките и услугите ще са много скъпи… Ми то, май и сега е така в България. В магазина, за 50 лева едно семейство с две деца може да купи храна за едно наяждане (простете за думичката) без преяждане. Ако  хората взимат заплати около 600 лева средно, значи 12 пъти ще може да се яде. Средно статистически. За пенсионерите ме е срам да го сметна. За хората извън столицата ме е страх да го помисля.

И сега какво? Отново сме във въздуха…една такава безтегловност. А заваля и сняг…

С две думи, от изказванията на икономистите не стана ясно какво следва. Не стана ясно как българина ще изплува от блатото? Не стана ясно какви мерки предлагат за справяне със ситуацията. Просто една дускусия и анализ на това колко е тежка ситуацията, малко суха статистическа информация и подсъзнателен призив за размишление.

Според специалистите, след 98 г. в това число и 2009г. – годината на криза, заплатите са се повишили. Браво! Повишенията са хубаво нещо. Въобще растежа, независимо какво се влага в него, звучи някак гордо. Отново статистически.

Стана дума и за външния дълг, които се равнявал на около 2500 лева на човек. Този външен дълг, всеки от нас ще трябва да го плаща около 12 години.

Кратко и някак между другото,  бяха споменати и потребителските заеми и беше споменато, че доходността от бързите кредити е висока. Колко висока е обаче цената на задлъжняване не стана ясно.

В заключение „успокоението“ дойде с изказване, че се приближаваме до Аржентинския модел на валутен борд, които се характеризирал с глад и революция, масови социални протести и размирици.

 

 

 

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.