Ипотечни кредити – Европейска директива за ипотечните кредити в България

Все повече хора са затруднени да погасяват ипотечните си кредити. В момента се обмисля как хората да бъдат облекчени и как да им се помогне да се справят с реалната опасност да останат без дом. Да отпаднат всички такси за кандидатстване, одобрение и обслужване на кредитите също е на дневен план. Освен това, отдавна се говори и обсъжда вариант да отпаднат и наказателнате такси за предсрочно погасяване на заем, както и възможността на банките едностранно да променят условията по договорите с ползвателите на кредити. Същото важи и за лихвите по кредитите – все още банките имат възможност да ги променят когато решат.
Много са нещата, които пряко засягат ползвателите на кредити и парични заеми от банки.
Особенно стряскащо е положението когато хората нямат възможност да внасят редовно месечните си вноски за погасяване на взетите кредити. Така жилищата на хората се обявяват на публични търгове и се стига до изземане и продажба на ипотекираните им имоти.

През следващия месец ще се гласува европейска директива за ипотечните кредити, която по същество съдържа повечето от мерките, които се завъртяха у нас като спасителен план за изпадналите в невъзможност да си плащат кредита. Първоначалният план на управляващите беше ако банката продаде жилището ни на по-ниска цена от изтегления кредит, ние да не дължим нищо след това. Новата идея сега е банката да ни опрощава само половината от разликата.

Това пише на сайта на НОВА ТВ.

Още – предвижда се възможност за отказ от изтегления заем в седем дневен срок от подписване на договора с банката ако решите. Идеята е връщането на обезпечението да бъде достатъчно за погасяването на кредита. Всичките тези мерки и защита на кредитополучателите обаче, ще влезнат в употреба едва след 2-3 години, тъй като било необходимо време.
Предварителното одобрение на Европейския парламент за нов регламент на жилищните заеми се отлага докато Европарламента не е сигурен, че ще се прилага правилно навсякъде в Евросъюза.
А до тогава – я камилата, я камиларя! – както е казал народа.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.