Най-важното при отдаване на жилище под НАЕМ

Наем на имот
Кои са най-важните моменти когато отдавате апартамента си под наем?

Както може би знаете, договор за наем се сключва по силата на чл.228 от ЗЗД. По силата на този член, вие предоставяте жилището си за временно ползване на наемателя, а той се задължава да плаща определена цена за срока на договора.

Може да сключите договор за наем само между вас като наемодател и наемателя, или пред нотариус с нотариална заверка на подписите.

Когато сключвате договора при нотариус сте защитени, че ако собственика на имота продаде жилището си преди изтичане на договора за наем, вие може да живеете в дома докато не изтече срока посочен в него, но не повече от една година след продажбата. При вписване на договора за наем в Агенция по вписванията (имотен регистър), вие може да ползвате жилището до приключване на посочения срок.

Ако не уговорите срок за ползване на жилището, наемния договор се счита за безсрочен. Тогава важи клаузата, че договора може да се прекрати в едномесечен срок – ако си плащате наема всеки месец, или прекратяването може да е с едноседмично предизвестие – при седмично плащане на наема. Може да прекратите договора за наем, когато няма срок за ползването на имота, дори и с еднодневно предизвестие – когато е договорено да плащате наем ежедневно.

Задължително е да съставите протокол за опис на движимото имущество, като не по-маловажно е да направите опис на показанията на измервателните уреди към съответните инстанции като Софийска вода, Топлофикация, БТК и ЧЕЗ.

Ако след отправено предизвестие за освобождаване на нает имот възникнат проблеми и наемателя не желае да освободи наетия имот, по силата на член 236 от ЗЗД ако наемодателя не се противопостави, договорът се продължава за неопределен срок. Срокът не се подновява отново за срока по сключения договор за наем. Всяка от страните по всяко време може отново да предизвести другата страна в едномесечен срок за прекратяване. Ако наемателя, въпреки всичко не се изнесе от наетия имот, то той дължи обезщетение на собственика на имота. Наемателя, също така, продължава да дължи и всички такси и суми към всички инстанции до момента на фактическото освобождаване на жилището. Ако обаче се стигне до тук, най-често се налага да потърсите помощ от квалифициран адвокат, който да се заеме документално с нещата.

Изрично в договора за наем трябва да има клауза и относно пренаемането на имота. Според чл.234 от ЗЗД, ако в договора за наем изрично не е записано, че наемателя няма право да пренаема имота, то той може да го направи без да иска вашето съгласие като собственик. Тоест, вашия наемател отдава имота ви на трето лице. Третото лице му плаща наем, който те са си договорили помежду си, а на вас(собственика) наемателя ви плаща наема, който сте договорили в договора за наем. Това всъщност означава пренаемане на имота.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.