Брокерите и Агенциите за недвижими имоти – какво ново от НСНИ

НСНИ ще възобнови опита си за внасяне на закон регламентиращ работата на агенциите за имоти, както и за създаване на правила и начини на работата им.
Този месец се очаква да отвори врати и Център по медиация към НСНИ, където хората да бъдат консултирани как да се предпазят от некоректни агенции и НЕЗАВИСИМИ брокери за недвижими имоти.
Иван Велков заявява в бр.31 на в. Строителство Имоти, че от сдружението очаквали гражданите да се консултират с тях по горещия телефон преди да подпишат договор или да дават пари. Просто, хората да попитат експертите за съвет преди да се опарят от некоректно отношение или при съмнение за нелоялност.
Да няма фалшиви обяви! Един голям проблем са именно фалшивите обяви или обяви за имоти, за които не е поискано разрешение от собствениците на тези имоти да бъдат рекламирани и предлагани от фирми посредници. Продавачите не знаят къде и на кого си дават имота да го продава… Купувачите ходят на огледи и гледат един и същ имот в различни дни с различни агенции… Пълно е с дублажи…
Никакви нерегламентирани услуги! Иди обяснявай на българина, че да сключи договор не е нещо страшно. Договорите са написани за да се четат!
Уважаеми продавачи и купувачи ЧЕТЕТЕ договорите, които подписвате! За вашето невежество отговаряте само и единствено вие! Внимавайте, когато решавате на кого възлагате да продава или отдава под наем имота ви! 
Когато ангажирате посредническа фирма – отговорността за вашата сигурност и удволетвореност от бъдеща сделка е на вашия посредник! 
Нашата работа се гради на препоръки и доволни клиенти. Ето защо, добрия професионалист никога не би си позволил да злоупотреби с доверието, което му гласувате. 
Закона трябва, освен да регламентира позициите и мястото на агенциите за посредничество при сделки с имоти, така и да впише задължения и изисквания към всеки собственик, който продава, купува, наема или отдава имот под наем.

Уважаеми господа от НСНИ, няма да е зле да има регламент и правила за реклама в медиите от собствениците на имоти и от посредническите фирми. 
Проблема с въпросните промени не започва в офиса на фирмата занимаваща се с посреднически услуги. Започва от момента, в който собственика на имот вземе решение да продаде или купувача да купи имот, да отдадете имот под наем или да наемете такъв.
Уважаеми собственици на имоти, помислете малко преди да обявите имота си в 10 агенции!
ТОВА СЪЗДАВА ЛИПСА НА ДОВЕРИЕ В КУПУВАЧИТЕ ИЛИ НАЕМАТЕЛИТЕ НА ИМОТИ!

Работете с договор!
Нелоялното съревнование между агенциите се ражда от дублажа! Не се чудете ако имота ви се рекламира с 10 различни цени в интернет, на различен етаж, или с различна площ.

Адвоката ви консултира относно документите необходими за покупко-продажба или отдаване/наемане на имот. Виждала съм хора в Агенция по вписванията пратени от адвокатите си, които не знаят какво да правят там. Лутат се и питат какво да направят и на кое гише да отидат.

Адвоката не ви води и на огледи, едва ли ще ви консултира относно строителство и конструкции на сгради, от местоположение и инфраструктура, няма да ви пита за предпочитания, няма да договаря цена!
Добрия брокер, освен гореизброеното, може да подготви документите ви за предстоящата сделка, както и да ви консултира при избор на банка (ако ползвате ипотечен или потребителски кредит). Всяка уважаваща дейността и клиентите си посредническа фирма работи в тясно сътрудничество с адвокат и кредитен консултант. Посредническите фирми работят с документи. Един от тези документи удостоверяващ провеждането на оглед се нарича Декларация за оглед /Протокол за оглед на имот/. След като сте решили да се обадите на обява публикувана от  агенция за недвижими имоти, то вие сте длъжни да подпишете този документ. Не сте длъжни да ползвате повторно услугите на същия брокер, нямате ангажименти към посредническата фирма, освен ако не решите да закупите или наемете имота, който ви е бил показан от брокера.
Уважавайте труда на брокера. Ако не ви е нужен брокер – не звънете на обяви публикувани от посреднически фирми. Намерете продавачите сами, сами звънете и организирайте огледите, сами договаряйте условията по евентуалната сделка, сами се пазарете за цената и т.н. Българина май всичко може сам да прави. Ако е така – действайте!

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.