Давност – Топлофикация, Софийска вода, Електроразпределителни дружества

Знаете ли какви са гражданските ви права?
До 01 януари 2014 година е срокът, в който ако отправите молба до НАП, ще може да се възползвате от правото си да се освободите от старите борчове натрупани преди 01 януари 2008 година. Това се отнася за всички стари задължениия кам Топлофикация, Софийска вода и Електроразпределителни дружества, както и за други комунални услуги, чиято погасителна давност е изтекла.
Според чл.111 от ЗЗД:

С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм. – ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Кои са т.нар. периодични плащания?
Това са всички плащания, за които има предварително определен падеж. Съгласно едно тълкувателно решение на ВКС от 2012г., понятието ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ „се характеризира с изпълнение на повтарящи се задължения за предаване на пари или други заместими вещи, имащи единен правопораждащ факт, чиито падеж настъпва през предварително определени интервали от време, а размерите на плащанията са изначално определени или определяеми без да е необходимо периодите да са равни и плащанията да са еднакви.“

Според адв. Вангелова в интервю по БНТ 1, мерките които гражданите трябва да предприемат са:

 1. Да проверят дали вземането е погасено по давност
 2. Ако получите Заповед за изпълнение или Искова молба, трябва да видите за какъв срок имате задължения към съответните инстанции. Това трябва да е записано в документа, който ще получите.
 3. Проверете дали са изтекли предвидените в закона срокове. Това става, като от датата на подаване в съда на Заповедта за изпълнение или Исковата молба преброите три години назад. За периода през тези три години ще ТРЯБВА да заплатите дължимите суми.  За всички по-стари задължения имате право да се възползвате от ПРАВОТО СИ ДА ВЪЗРАЗИТЕ, че спрямо тях е изтекла погасителната три годишна давност.
 4. Адвокат Виолета Вангелова съветва още,  да обърнете внимание на документа, който ще получите от съда (искова молба или заповед за изпълнение). Там трябва да има ОБРАЗЕЦ НА ВЪЗРАЖЕНИЕ, който трябва да адресирате до съответния съд съгласно номера на гражданското дело. Със свободен текст трябва да заявите, че НЕ ДЪЛЖИТЕ ПЛАЩАНИЯТА, КОИТО СА ПОГАСЕНИ С ТРИ ГОДИШНА ДАВНОСТ. Срокът за възражение при получаване на Искова молба е едномесечен. Не чакайте последния момент! Важно е да реагирате навреме и да подадете своевременно документите!
 5. Ако Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) ви изпрати ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ, в нея ще бъдат включени освен дължимите суми към съответна инстанция, така и лихвите за един доста голям период, плюс това ще са включени и разходите за юрист и тези за ЧСИ.

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ?

Адв. Вангелова обръща внимание, че в призовката която ще получите ще ви бъде цитиран само настоящия ГПК, а всъщност ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ПРАВАТА СИ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИТЕ И ПО ОТМЕНЕНИЯ ГПК ДЕЙСТВАЛ ДО 01 март 2008г. Тоест, В СЕДЕМДНЕВЕН СРОК МОЖЕ ДА ПОДАДЕТЕ МОЛБА ДО СЪДА ИЗДАЛ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ЛИСТ И ДА ИСКАТЕ СПИРАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО.

Ако изпуснете този срок или молбата ви бъде отхвърлена, имате право да подадете ОТРИЦАТЕЛЕН УСТАНОВИТЕЛЕН ИСК съгласно чл.124 от ГПК.  Тоест, да поискате от съда да УСТАНОВИ, че вие не дължите дадената сума на Топлофикация, Софийска вода или друга институция ТЪЙ КАТО ДАВНОСТТА Е ИЗТЕКЛА!

През Януари 2013 според новите промени в ДОПК, публичните вземания се погасяват с изтичане на 5 годишния давностен срок. Както обобщиха от БНТ 1, това означава, че всички задължения преди 01 януари 2008 година следва да бъдат отписани. Това става САМО ако подадете молба в НАП! Тоест, задълженията не се погасяват служебно! Направете нужното.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнение в Давност – Топлофикация, Софийска вода, Електроразпределителни дружества

 1. Драгомир каза:

  Уважаеми Господа ,по ваша публикация относно задължения към Топлофикация ,гр.София -ТРЛюлин преди 2008г. се обърнах към НАП.Но там ми казаха ,че не приемат такива молби!Бихте ли ми казали повече по този въпрос.Как да съм сигурен ,че моите задължения преди 2008г.ще бъдат отписани.Тъй като скоро проверих за задължения към топлофикация и ми казаха ,че към момента преди 2008г. имам задължения.Даже в една година имам задължения за 13-ти и 14-ти месец за съответната година!?След 2008г. нямям задължения.

  1. Щебетовска каза:

   Действително съгласно ЗЗД давността е тригодишна за вземаня по периодични плащания. Задълженията към Топлофикация са именно периодични, тъй като се плащат през определен интервал от време и имат падеж.
   Ако не можете да се справите сам, потърсете услугите на ЮРИСТ, който да изготви молбата към НАП и да Ви насочи къде точно да я подадете!