НСИ – какво е положението с жилищния фонд, новопостроенни сгради, издадени разрешения за строеж и ползването им

Графика на въведените в експлоатация жилищни сгради от 2008 до 2012 г.
Въведени в експлоатация жилища в жилищни сгради В новия статистически справочник за 2013 на НСИ са публикувани интересни данни за жилищния фонд, новопостроенни сгради, издадени разрешения за строеж и ползването им.

Структурата на жилищните сгради по вида на конструкцията бива:

  • масивни сгради – според НСИ са 79,9% към края на 2012г.

Масивни сгради са тези, на които носещите стени са от тухлена и каменна зидария, а поясите, гредите и подовата конструкция са изградени от стоманобетон, но нямат стоманобетонни колони. Към масивните сгради спадат тези, на които само подовите елементи са сглобяеми.

  • стоманбетонни сгради – според НСИ са съответно 3,6%

Стоманобетонни сгради са тези, на които носещият скелет и подовите конструкции са изградени от стоманобетон, а стените са от панели, тухлена зидария или други материали.

  • други – според НСИ са съответно 16,5%

В групата „други сгради” са включени построените от камък, кирпич (сурови тухли), дърво и други материали.

Сградите, както знаете, се делят на жилищни и нежилищни.

Жилищните сгради,  са тези на които полезната площ  е предназначена за жилищни цели и обитаване.
Нежилищни  сгради са:
– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини).
– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).
Разгъната (обща) застроена площ (РЗП) на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.

В състава на жилищната площ се включва площта на стаите за живеене, спалните, нишите за спане, столовите,
стаите за дневно престояване, стаите, ползвани като работни кабинети и библиотеки на научни работници, гостните, холовете, но не се включва площта на кухните.

В състава на спомагателната площ се включва площта на спомагателните помещения, стаите и кухните с площ, по-малка от 4 кв. м, вестибюлите с портал и друга преграда, коридорите, антретата, баните, тоалетните, килерите, дрешниците, другите спомагателни помещения (сушилни, перални, балкони и лоджии) независимо от големината на площта им. Площта на кухните над 4 кв. м е посочена отделно.

Полезната площ на жилището представлява сума от жилищната и спомагателната площ и площта на кухните.

Според данните на НСИ в периода от 2009 г. до края на 2012г. съотношението на издадените разрешения за строеж на жилищни сгради е намалял от 6428 бр. на 4238 бр., като съотношението за броя на жилищата в тях е намаляло около 50% за същия период.

Издадените разрешения за строеж за строителство на административни сгради е намаляло с около 28% за периода от Януари 2009-Декември 2012г.

Увеличение се наблюдава при разрешенията за строеж издавани за други сгради. Там съотношението е 4659 бр. за 2009 г. към  4938 бр. към края на 2012г.

Въведените в есплоатация жилища съответно са с над 45% по-малко.
Ползвана е информация от сайта на НСИ.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.