На разходка в София по европейски

Вчера беше Разпети петък. И отново валя.
… Не поглеждайте нагоре. Когато се разхождате, не поглеждайте нагоре.
Една разходка. Приблизително двучасова, като изключим кратките престои при книгите на площад „Славейков“ и сладоледа, който лакомо изядохме пред НДК. Снимах. Нямаше как всичко. Не професионално и Не напудрено.
Градинките в София – липсващите. А там където ги има – пълни с боклуци, всякакви хартиики и мръсотии. Е, наскоро се отчетохме с почистване. Замазахме медийно очите, че нещо ни щипеше между миглите…
И улиците, с ароматните, шарени и пръснати кофи за боклук – по тротоарите, буквално и поетично, небрежно и романтично разпиляни в екстериора. Миришеше на дъжд. И беше задушно. Тук там – нежно посадени цветенца в каменни саксии. Например пред Паметника на „Патриарх Евтимий“. Хубаво е, че ги има.
Обаче…не поглеждайте нагоре. Само напред трябва да гледате докато се разхождате. В никакъв случай нагоре. Долу е лъскаво. Витрините са примамливи, хубави, маркови. Нагоре е олющено и тъжно. Архитектурните шедьоври са като бездомни дрипльовци в лачени обувки – оръфани, вмирисани, вмухлясали, разпадащи се. Калканите се ронят, терасите на сградите стърчат като оръфани скелети и чакат да се срутят неочаквано. Моля ви – не поглеждайте нагоре… В ниското, художници са нарисували фасадите с графити. Само да ги нямаше вулгаризмите, и почти не биха ме дразнили…Някак създават арт илюзия…сякаш си в графитена столица…Столицата на артистичните шарени боички…И входа на храм „Св. Седмочисленици“ са надраскали – европейците.
А отсреща, в градинката пред църквата, тоалетната е с катинари. Затворена. В зеленото проблясват боклуците на нацията. В тревичката. Как да не изпитва българина патриотично вълнение. Стискай! Това е положението.
И вървим напред. Продължаваме с разходката. Кофите! О да, кофите! Те са навсякъде… И хората, които се навъртат около тях. Също. На Витошка кестените пак цъфтят. Обичам ги. Всичките. Особенно отгоре ги обичам белите. Сега булеварда е разкопан – ремонтират го. „-Ей, батко, ма ти си много богат бе. На Витошка с три жени. Дай пет лева.“ – вика един ром на мъжа ми. „- То па една Витошка…“- каза Той и го подмина. К,ви пет лева, к,ва Витошка…
И ето, НДК! Не разбрах какво ще се случи с паметника там. Сега стърчат едни рогати ламарини и конструкции. Ум да му зайде на човек. Както и да е… Сменям посоката. Ура, WC-то в подлеза работи! Движа се надолу, надолу, надолу – по стълбите. И… Тоалетната в подлеза на НДК, баш в центъра на град София, е като след бомбандировка. Страшно е там. И струва само 50 стотинки! Ей на това аз му викам лице на столицата! Носете си дезинфектант за ръце. Задължително. Или мокри кърпички…
Прегрях този следобед. Много горещо. Много красиво. Такава емоция. Такова преживяване. Каква разходка!
И високо напрежение! На булевард „Васил Левски“ 43А отворила широко уста зее някаква си врата на някакво си табло. Има и други подобни на много места. Внимавайте българи, особенно когато вали дъжд и жиците озъбени ви се хилят от дупките! Внимавайте и в подлезите! Запушвайте си носа, но си дръжте очите широко отворени. И минавайте през тях само когато е светло! То на Хората не им се налага да ходят пеша, ония не ходят по улиците на София…щото сега са заети с избори. А и по принцип – те са възвишени същества. Но вие внимавайте като се разхождате. Все още има пейки в градинките, дупките са позапълнени някак си, по пешаходните тротоари все още се срещат и граждани освен автомобили. Разходете се. Времето е хубаво. И мирише на люляци.

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.