Панелките – арматури, стиропори и розови очила

В Оперативна програма за регионално развитие 2007-2013г.  са предвидени за усвояване 924 млн. евро или 57,7% от общия финансов ресурс на програмата. Дали тези пари ще направят градовете ни по-интелигентни? И интелигентни ли трябва да са градовете или това качество трябва да е пръсъщо на хората? Как да направим градската среда по-зелена, по-чиста и по-качествена за обитаване?

Как да повишим енергиината ефективност на сградите? Какви уроци научиха от Министерството на регионалното развитие от приключващия програмен период и какви грешки няма да допуснат при подготовката за следващия?

В рамките на три години – от 2012г. до 2015г. 36градски центрове имат възможност да се възползват от 50 млн. лева безвъзмездна помощ отпусната от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Както вече всички знаем, сдруженията на собствениците, регистрирани по реда на Закона за етажната собственост, могат да кандидатстват за 50% от стойността на парите нужни за обновяване на жилищните сгради.

Какво включва в себе си думичката „обновяване“:

-може да смените дограмата (прозорци, врати и др.)

-може да направите топлинна изолация на външни ограждащи елементи(стени, покриви)

-може да направите основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина ( например котелни стопанства или съораженията им, които са собственост на собствениците на имоти)

-може да изградите слънчеви системи за добив на енергия за битови нужди

-да ремонтирате или инсталирете енергоспестяващо осветление в сградата

-да направите строително-монтажни дейности с цел енергоспестяване – да сложите изолация, да ремонтирате покрива на блока, стълбището, фасадата, входните врати и площадки

Базспорно повишаването на енергиината ефективност с цел намаляване на сметките за парно  или електричество е важна.

Но по-важна е конструкцията и основните ремонти на сградите свързани с техните технически и конструктивни характеристики.

Повечето панелни сгради са строени в периода от 1968-85г.

Въпроса, който възниква е как след като се „облече“ в стиропор една фасада (по-модерно казано – саниране), ще може да се извърши реконструкция на заварките на арматурите между панелите? Защото главния въпрос касаещ жизнения цикъл на панелните блокове е свързан именно с реконструкция и ремонт на ръждясали и износени спойки в арматурата. Козметиката не оправя нещата.

През м.02.12г. Светослав Глосов – председател на Камарата но строителите в България, в едно интервю за 24 часа заяви, че за да бъде качествено санирането, то не включва само подмяна на дограма или външно саниране на фасадата. Необходимо е да се проверят заварките, фугите между панелите, да се подменят ВИК, електроинсталациите. Глосов споделя, че в други страни като Германия, за да се извършат тези дейности целия блок се изнася за периода в който се работи. Дава пример с Азербайджан, където държавата изцяло инвестира в санирането, без собствениците да трябва да участват в това финансово. В България, освен основния проблем с липса на пари на собствениците на имоти, стои и въпроса къде ще отидат всички тези хора докато върви работата по реконструкция. На въпроса- как другите страни успяват да се справят, Глосов отговаря, че всичко зависи от държавата.

Как държавата ще реши основните проблеми и въпроси? Какво следва след козметиката? Да допуснем, че част от собствениците на жилища санират сградите…и после какво се случва? За слънчеви системи, осветление и други екстри даже не помисляме…

Б.Борисов успокоява хората, че „ако си санират имотите, разходите им за енергия ще паднат с 30% поне и ще им е по-евтино“. Може ли Б.Борисов да каже колко % ще се увеличат разходите след това за да се извърши основен конструктивен ремонт на санираните(козметично) вече сгради? И ако такъв не се извърши (щото българския народ е беден) какво предстои?  Какво предстои за жилищния фонд и интелигентните ни градове с интелигентна инфраструктура?

Или да си го кажем иначе – действайте, пък после ще видим. Да направим нещо, после ще го бутнем, ще го поизкъртим, пък ще си го направим наново. И даже по-красиво ще стане. И ще усвояваме, и ще кипим от дейност. Тази наша държава и принципи….

Най-четени публикации за имоти:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Панелките – арматури, стиропори и розови очила

  1. Напълно съм съгласна, че в България, освен основния проблем с липса на пари на собствениците на имоти, стои и въпроса къде ще отидат всички тези хора докато върви работата по реконструкция. На въпроса- как другите страни успяват да се справят, Глосов отговаря, че всичко зависи от държавата.Лесо е така да се каже и да се говори какво защо и как, но е трудно да направиш това, за което говориш, иска се много сила и увереност с добре премислени последствия. Статията е страхотна, много добре написана и ми беше интересно докато я чета, продължавайте да споделяте с нас.